Maisto papildų su antioksidantais poveikis moterų veido odai
Slauga. Mokslas ir praktika viršelis 2019 Nr. 5 (269)
Mokslinis straipsnis
Rasa Bacevičienė
Panevėžio kolegija, Biomedicinos mokslų fakultetas
Laura Janušonienė
Panevėžio kolegija, Biomedicinos mokslų fakultetas
Ingrida Kupčiūnaitė
Panevėžio kolegija, Biomedicinos mokslų fakultetas
Publikuota 2020-10-05
PDF

Reikšminiai žodžiai

maisto papildai
antioksidantao
oda

Kaip cituoti

Bacevičienė, R., Janušonienė, L. and Kupčiūnaitė, I. (2020) “Maisto papildų su antioksidantais poveikis moterų veido odai”, Slauga. Mokslas ir praktika, (5 (269), pp. 6–9. Available at: https://www.zurnalai.vu.lt/slauga/article/view/20235 (Accessed: 26 April 2024).

Santrauka

Oda yra žmogaus organas, kuris turi tiesioginį kontaktą su aplinka, todėl yra veikiamas išorinių streso veiksnių. Norėdamos sustabdyti gaunamą žalą, odos ląstelės nuolat dalyvauja audinių regeneraciniuose procesuose, kuriems reikia didelio energijos kiekio ir gerai reguliuojamo ląstelių metabolizmo. Senstant energijos gamyba bei mitochondrijų aktyvumas mažėja. Dėl to ląstelių ir audinių funkcijos sutrinka ir atsiranda matomų struktūrinių pakitimų, labiau žinomų kaip odos senėjimo požymiai. Mityba ir maisto papildai su antioksidantais apsaugo odą nuo senėjimo, sumažina oksidacinį stresą ir turi įtakos konkretiems biologiniams procesams, didinantiems odos apsaugą ir regeneraciją.

Tikslas – nustatyti maisto papildų su antioksidantais poveikį išoriniams moterų veido odos rodikliams.

Tyrime dalyvavo 9 (37–51 m.) II–IV odos fenotipo moterys. Tiriamosios nebuvo alergiškos ir neturėjo jokio jautrumo bent vienai iš maisto papildo sudedamųjų dalių. Odos švytėjimui ir (arba) spindesiui įvertinti naudota C.L.B.T.™ metodika leidžia įvertinti skirtingus veido odos požymius: spalvą, ryškumą, šviesumą ir veido skaidrumą. Taip pat buvo vertinami odos pakitimai: spalva, reljefas, tamsūs ratilai, paraudimas, dėmės. Rezultatai registruoti prieš ir po 8 savaičių.

Išvados. Maisto papildai ypač sumažino moterų veido odos raudonumą ir ryškumą bei padidino skaistumą, ypač sumažino ratilų po akimis spalvą ir reljefą, veido odos raudonį, odos dėmes ir bendrus veido odos pakitimo rodiklius.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>