Skausmo malšinimas neselektyviaisiais nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo, siekiant išvengti virškinamojo trakto pažeidimo
Slauga. Mokslas ir praktika viršelis 2019 Nr. 10 (274)
Sklaida
Monika Andrijauskaitė
Vilniaus universitetas
Publikuota 2020-10-07
PDF

Kaip cituoti

Andrijauskaitė, M. (2020) “Skausmo malšinimas neselektyviaisiais nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo, siekiant išvengti virškinamojo trakto pažeidimo”, Slauga. Mokslas ir praktika, (10 (274), pp. 15–16. Available at: https://www.zurnalai.vu.lt/slauga/article/view/20288 (Accessed: 29 March 2024).

Santrauka

Nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU) – tai heterogeninės cheminės struktūros vaistai, labiausiai paplitę ir dažniausiai naudojami skausmui ir uždegimui malšinti. Daugiau nei 17 mln. amerikiečių šios grupės vaistus vartoja kasdien. Šiuo metu sukurta per 20 NVNU, kurie skiriasi chemine sudėtimi, poveikiu receptoriams ir sukeliamais nepageidaujamais reiškiniais. Prieš paskiriant vaistą pacientui svarbu atsižvelgi ne tik į skausmo malšinimo veiksmingumą, bet ir į vaisto sukeliamus nepageidaujamus reiškinius. Virškinamojo trakto pažeidimas yra vienas dažniausių nepageidaujamų reiškinių, vartojant NVNU. X. Carne ir bendraautorių atliktame prospektyviajame kohortiniame tyrime net 84 proc. NVNU vartojusių tiriamųjų buvo nustatytas virškinamojo trakto pažeidimas [1]. Deksketoprofeno trometamolis (deksketoprofenas) yra vienas iš NVNU atstovų vaistų, rinkoje pasirodęs 1990 metais. Farmakokinetiniai tyrimai parodė, kad išgėrus deksketoprofeno maksimali koncentracija žmogaus organizme pasiekiama po 30 min. (nuo 15 iki 60 min.). Dėl šios savybės deksketoprofenas, palyginti su kitais neselektyviaisiais NVNU, gali greičiau numalšinti ūminį lengvą ir vidutinio stiprumo skausmą [2–4]. Remiantis tyrimo rezultatais, šis vaistas ne tik greičiau numalšina skausmą, bet ir rečiau sukelia nepageidaujamų reiškinių virškinamajam traktui [1].

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>