Slaugytojo vaidmuo užtikrinant vaistų saugumą
Slauga. Mokslas ir praktika viršelis 2019 Nr. 11 (275)
Mokslinis straipsnis
Roberta Naujalytė
Vilniaus universitetas
Gabija Jasionytė
Vilniaus universitetas
Patricija Griškutė
Vilniaus universitetas
Gerda Jackutė
Vilniaus universitetas
Liepa Gudaitytė
Vilniaus universitetas
Zita Gierasamovič
Vilniaus universitetas
Publikuota 2020-10-07
PDF

Reikšminiai žodžiai

slaugos personalas
vaistų administravimas
medicininės klaidos
rizikos veiksniai

Kaip cituoti

Naujalytė, R. (2020) “Slaugytojo vaidmuo užtikrinant vaistų saugumą”, Slauga. Mokslas ir praktika, (11 (275), pp. 4–8. Available at: https://www.zurnalai.vu.lt/slauga/article/view/20289 (Accessed: 26 April 2024).

Santrauka

Didžiausią įtaką vaistų saugai daro penki aspektai. Visų pirma slaugos personalo gebėjimas pripažinti savo klaidas, jas registruoti, numatyti prevencijos planą, kad ateityje jos nepasikartotų.

Tam turi būti sukurta saugi vaistų administravimo sistema, kuri leistų klaidas nuasmeninti. Svarbu suteikti slaugos personalui farmakologijos žinių apie vaistų poveikį, šių mokslo žinių stoką jaučia beveik pusė slaugytojų [1]. Sumažėjus vaistų administravimo atsargumui, pasitaiko ir žmogiškųjų klaidų. Dėl slaugos personalo nuovargio, viršvalandžių ar naktinio budėjimo kartais sumaišomi vaistai, kurie yra panašiose pakuotėse. Gydymo įstaigos aplinka yra svarbi kokybiškam slaugytojų darbui, užtikrinant vaistų skyrimo saugą. Didelę įtaką turi mikroklimatas – gerai sutariančios komandos darbus atlieka efektyviau. Slaugos personalas turėtų prisidėti ir prie medicininių sistemų kūrimo ir taip užtikrinti sklandų gydymo ir slaugos sistemos darbą [2]. Kad būtų išvengta klaidų, įvykstančių klinikinėje slaugoje, būtina visą gydymo procesą matyti tarpdiscipliniškai, skatinti didesnę komunikaciją tarp visų gydymo lygmenų atstovų. Informacinės technologijos galėtų padėti eliminuoti rašybos, skaitymo ar netikslaus dozavimo klaidas [2].

Eliminavus paminėtas rizikas sveikatos priežiūros įstaigose, slaugos personalas, dirbdamas savo darbą, daug geriau gebėtų administruoti vaistus ir užtikrinti vaistų skyrimo saugą. Pagal Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO), būtent gera ligoninės vadyba, tolygus darbų pasiskirstymas ir kokybiška personalo komunikacija leidžia išvengti didžiausios dalies padaromų medicininių, slaugos klaidų.

Straipsnyje aptariamos pagrindinės problemos, kylančios vaistų administravimo ir slaugymo procesuose, aptariamas slaugytojo vaidmuo vaistų skyrimo saugai.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>