Slaugytojų patiriamas stresas ir pasitenkinimas darbu
Slauga. Mokslas ir praktika viršelis 2023 T. 4. Nr. 1 (313)
Mokslinis recenzuotas straipsnis
Vaida Gelčytė
Klaipėdos universitetas
Asta Mažionienė
Klaipėdos universitetas
Publikuota 2023-01-17
https://doi.org/10.47458/Slauga.2023.4.1
PDF

Reikšminiai žodžiai

slaugytojas
stresas
pasitenkinimas darbu

Kaip cituoti

Gelčytė, V. and Mažionienė, A. (2023) “Slaugytojų patiriamas stresas ir pasitenkinimas darbu”, Slauga. Mokslas ir praktika, 4(1 (313), pp. 1–7. doi:10.47458/Slauga.2023.4.1.

Santrauka

Tyrimo tikslas – išanalizuoti slaugytojų darbe patiriamą stresą ir jų pasitenkinimą darbu.

Plačios slaugytojų profesinės kompetencijos, nuolat kintančios ir neprognozuojamos situacijos, didėjantys darbo reikalavimai slaugytojui dažnai sukelia stresą. Remiantis analizuojama užsienio autorių literatūra galima teigti, kad slaugytojų stresas darbo aplinkoje yra labai paplitęs, o aukštą streso lygį lemia darbo krūvis, sudėtingumas, atsakomybė, kontrolė, parama, konfliktiški santykiai. Atlikti moksliniai tyrimai įrodo, kad darbas palan-kioje aplinkoje yra būtinas norint padidinti slaugytojų pasitenkinimą savo darbu. Todėl galima manyti, jog vienas iš pasitenkinimą darbu lemiančių veiksnių – patiriamas stresas darbinėje aplinkoje.

Tyrimas buvo atliktas 2022 m. gegužės–rugsėjo mėn., jame dalyvavo 382 slaugytojos, dirbančios sveikatos priežiūros įstaigose, teikiančiose antrinio ir tretinio lygio sveikatos priežiūros paslaugas. Pasirinktas kiekybinis tyrimo metodas. Klausimynas sudarytas, remiantis standartizuotomis skalėmis. Tyrimui atlikti buvo gautas Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakulteto Slaugos katedros Etikos komisijos pritarimas (Nr. 46Sv-S0-07).

Išvados. Nustatyta, kad slaugytojų subjektyviai suvokiamo streso lygis yra aukštesnis nei vidutinis. Jaunesnės nei 50 metų amžiaus, įgijusios aukš-tąjį universitetinį išsimokslinimą ir dirbančios mažiau nei 10 metų slaugytojos jautė statistiškai reikšmingai stipresnį stresą. Stresą darbe sukelia paciento mirtis ir mirimas, didelis darbo krūvis bei problemos su pacientais ir jų šeimomis. Daugiau kaip du trečdaliai slaugytojų vidutiniškai paten-kintos darbu. Pasitenkinimą darbu suteikė darbo pobūdis, vadovavimas bei santykiai su bendradarbiais. Respondentės mažiausiai patenkintos buvo darbo užmokesčiu, pripažinimo galimybe, suteikiamomis privilegijomis bei darbo organizavimu.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.