Poliligotų pacientų sveikatos būklės subjektyvus vertinimas pirminėje sveikatos priežiūroje
Mokslinis recenzuotas straipsnis
Justina Steponkutė
Klaipėdos universitetas
Asta Mažionienė
Klaipėdos universitetas
Publikuota 2023-12-22
https://doi.org/10.47458/Slauga.2023.4.38
PDF

Reikšminiai žodžiai

pirminė sveikatos priežiūra
poliligotumas
sveikatos būklė

Kaip cituoti

Steponkutė, J. and Mažionienė, A. (2023) “Poliligotų pacientų sveikatos būklės subjektyvus vertinimas pirminėje sveikatos priežiūroje”, Slauga. Mokslas ir praktika, 4(12 (324), pp. 28–35. doi:10.47458/Slauga.2023.4.38.

Santrauka

Senėjanti visuomenė ir didėjantis poliligotumo paplitimas joje rodo, kad pacientų, kurie serga daugiau negu dviem lėtinėmis ligomis, skaičius didės. Poliligotumas apsunkina pacientų gyvenimą, nes sumažėja jų funkcionavimo galimybės, o tai lemia ir prastesnį jų sveikatos būklės vertinimą. Didelę įtaką poliligotų pacientų sveikatos būklės įsivertinimui pirminės sveikatos priežiūros kontekste turi jų pačių suvokimas, asmeninės savybės ir nuo pacientų nepriklausantys veiksniai, tokie kaip amžius ar lytis.

Tyrimo tikslas – įvertinti poliligotų pacientų sveikatos būklę pirminėje sveikatos priežiūroje subjektyviu pacientų požiūriu.

Tyrimo metodai. Kiekybiniam tyrimui atlikti buvo vykdoma apklausa raštu. Tyrimo dalyviai – asmenys (n = 371), kuriems diagnozuotos dvi ir daugiau lėtinių ligų.

Rezultatai. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad dažnu atveju poliligoti pacientai pirminėje sveikatos priežiūroje, jų subjektyviu vertinimu, neturėjo judėjimo, savęs priežiūros problemų bei problemų atliekant įprastą veiklą, tačiau jautė nedidelį skausmą ar diskomfortą ir nedidelį nerimą ar depresiją. Savo sveikatos būklę reikšmingai prasčiau įsivertino moterys, vyresnio amžiaus, žemesnio išsilavinimo asmenys, pacientai, gyvenantys vieni, taip pat pacientai, kurių teigimu jiems diagnozuota daugiau lėtinių ligų.

PDF
Kūrybinių bendrijų licencija

Šis kūrinys yra platinamas pagal Kūrybinių bendrijų Priskyrimas 4.0 tarptautinę licenciją.

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.