Nuo alkoholio priklausomų asmenų blaivybės motyvacija
Slauga. Mokslas ir praktika viršelis 2023 T. 4. Nr. 1 (313)
Mokslinis recenzuotas straipsnis
Kristina Kaunė
Respublikinė Panevėžio ligoninė
Vilma Lukminienė
Respublikinė Panevėžio ligoninė
Liucija Ramunė Palinauskienė
Panevėžio kolegija
Publikuota 2023-01-17
https://doi.org/10.47458/Slauga.2023.4.2
PDF

Reikšminiai žodžiai

stigma
motyvacinis pokalbis
psichosocialinė reabilitacija
AUDIT testas

Kaip cituoti

Kaunė, K., Lukminienė, V. and Palinauskienė, L.R. (2023) “Nuo alkoholio priklausomų asmenų blaivybės motyvacija”, Slauga. Mokslas ir praktika, 4(1 (313), pp. 8–16. doi:10.47458/Slauga.2023.4.2.

Santrauka

Tyrimo problema. Priklausomybė nuo alkoholio yra svarbi tiek visuomenės, tiek sveikatos priežiūros problema. Mokslinių tyrimų apie alkoholio vartojimo problemas, pasekmes ir gydymą pasaulyje ir Lietuvoje atlikta nemažai, tačiau trūksta gilesnės asmeninių patirčių, susijusių su priklausomų asmenų motyvacija, jų nuomone apie gydymą ir poreikius, analizės.

Tyrimo tikslas – įvertinti nuo alkoholio priklausomų asmenų blaivybės motyvaciją.

Tyrimo metodai. Atliktas kokybinis tyrimas, taikant pusiau struktūruotą interviu ir analizuojant duomenis kokybinės turinio analizės metodu. Tyrimo dalyviai – 6 priklausomi nuo alkoholio asmenys, tyrimo metu besigydantys psichosocialinės reabilitacijos skyriuje.

Tyrimo rezultatai ir išvados. Remiantis tyrimo dalyvių teiginiais, išsiaiškinta, kad atsisakyti alkoholio respondentams nebuvo lengva: jie nutolo nuo alkoholį vartojančių draugų, nejaukiai ir kvailai jausdavosi, kai reikėdavo aiškintis, dėl ko negeria, buvo nemalonu blaiviomis akimis matyti girtus draugus, sunku sugalvoti, ką veikti, ypač savaitgaliais. Siekti blaivybės dalyviai apsisprendė dėl išorinės ir vidinės motyvacijos. Išoriniai motyvuo-jantieji veiksniai: šeimos nariai, artimieji, kolegos, prarastas darbas ir turtas; vidiniai – pablogėjusi sveikata, santykių problemos šeimoje, stigmati-zuojantis visuomenės požiūris, bjaurėjimasis savimi.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.