Pacientų ir jų artimųjų agresija prieš psichikos sveikatos slaugytojus darbo vietoje
Slauga. Mokslas ir praktika viršelis 2023 T. 4. Nr. 8 (320)
Mokslinis recenzuotas straipsnis
Rūta Gudonytė
Respublikinė Panevėžio ligoninė
Liucija Ramunė Palinauskienė
Panevėžio kolegija
Publikuota 2023-08-24
https://doi.org/10.47458/Slauga.2023.4.22
PDF

Reikšminiai žodžiai

smurtas
agresija
psichikos sveikatos slaugytojai
darbo vieta

Kaip cituoti

Gudonytė, R. and Palinauskienė, L.R. (2023) “Pacientų ir jų artimųjų agresija prieš psichikos sveikatos slaugytojus darbo vietoje”, Slauga. Mokslas ir praktika, 4(8 (320), pp. 8–16. doi:10.47458/Slauga.2023.4.22.

Santrauka

Tyrimo problema. Smurtas sveikatos priežiūros įstaigose tapo pasauliniu reiškiniu, į kurį reikia nedelsiant atkreipti dėmesį. Pirmiausia nukenčia slaugytojai, o psichikos sveikatos slaugos srityje slaugytojų pažeidžiamumas ypač akivaizdus. Darbe slaugytojų patiriama agresija turi neigiamų pasekmių tiek patiems slaugytojams, tiek pacientams ir jų artimiesiems. Dėl agresijos blogėja slaugytojų komunikacija su pacientais, mažėja dėmesys ir susikoncentravimas į paciento sveikatos problemas, prastėja slaugytojo ir jo šeimos gyvenimo kokybė, galimybės tobulėti.

Tyrimo tikslas. Įvertinti pacientų ir jų artimųjų agresiją prieš psichikos sveikatos slaugytojus darbo vietoje.

Tyrimo metodika – kiekybinis tyrimas atliekant anoniminę apklausą internetu. Tyrimo dalyviai – 118 psichikos sveikatos srities slaugytojų.

Tyrimo rezultatai ir išvados. Dažniausios darbe slaugytojų patiriamos agresijos rūšys yra žodinė ir fizinė agresija, rečiausia – seksualinis priekabiavimas. Pagrindiniai agresijos rizikos veiksniai yra siejami su pacientais ir jų artimaisiais, slaugytojo statusu ir asmeninėmis savybėmis bei darbo aplinka. Dažniausi slaugytojų taikomi agresijos įveikos būdai yra bandymas nuraminti agresorių bendraujant ir pašalinti iš aplinkos dirgiklius, skatinančius agresiją.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.