Cheminių šveitiklių su rūgščių kompleksu poveikis melazmai: atvejo analizė
Slauga. Mokslas ir praktika viršelis 2023 T. 4. Nr. 1 (313)
Savišvieta
Eglė Žuromskienė
SMK Aukštoji mokykla
Julita Gintvainytė
SMK Aukštoji mokykla
Publikuota 2023-01-17
PDF

Reikšminiai žodžiai

melazma
hiperpigmentacija
cheminiai šveitikliai
rūgštys

Kaip cituoti

Žuromskienė, E. and Gintvainytė, J. (2023) “Cheminių šveitiklių su rūgščių kompleksu poveikis melazmai: atvejo analizė”, Slauga. Mokslas ir praktika, 4(1 (313), pp. 33–41. Available at: https://www.zurnalai.vu.lt/slauga/article/view/30780 (Accessed: 20 May 2024).

Santrauka

Melazma yra lėtinis odos melanogenezės sutrikimas, pasireiškiantis netaisyklingos formos pigmentinėmis dėmėmis. Nors dauguma pigmentacijos sutrikimų yra gerybiniai ar nespecifiniai, kai kurie odos pigmentacijos sutrikimai gali sukelti kosmetinių ar psichologinių problemų. Nepaisant to, kad ir koks būtų parenkamas melazmos mažinimo būdas, apsaugą nuo saulės privaloma naudoti ne tik atliekant paskirtas procedūras ar naudojant priemones namuose, tačiau ir užbaigus visus gydymo etapus. Cheminiai šveitikliai laikomi viena efektyviausių kosmetinių veido procedūrų melazmai mažinti, tačiau jie gali turėti ir papildomą poveikį odai: drėkinamąjį, priešuždegiminį, antioksidacinį, raukšlių koregavimo. Tai viena iš priežasčių, kodėl kosmetologai renkasi cheminius šveitiklius ne tik melazmai mažinti, bet norėdami paveikti ir kitas odos estetines problemas. Nors kosmetikos rinkoje yra didelis cheminių šveitiklių pasirinkimas tai pačiai problemai spręsti, alfa hidroksi rūgštys, tokios kaip glikolis, migdolų ar kojinė rūgštis, yra dažnas pasirinkimas tarp specialistų.

Tyrimo tikslas – nustatyti cheminių šveitiklių su rūgščių kompleksu poveikį melazmai, pasitelkiant šiuos tyrimo metodus: literatūros analizę, apklausą žodžiu, lyginamąją analizę bei stebėjimą. Atlikus 4 cheminių šveitiklių su rūgščių kompleksu kursą, gautas teigiamas rezultatas. Melazmos paveiktos vietos pašviesėjo, pakilo paviršinės odos drėgmės lygis.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>