Skirtingos dizontogenezės paauglių vidinio sutrikimo vaizdinio variantai
Articles
Tatiana Adeeva
Kostroma State University, Russia
Inna Tikhonova
Kostroma State University, Russia
Svetlana Khazova
Kostroma State University, Russia
Ulyana Sevastyanova
Kostroma State University, Russia
Natalia Shipova
Kostroma State University, Russia
Publikuota 2021-12-30
https://doi.org/10.15388/se.v1i42.558
PDF (Anglų)

Reikšminiai žodžiai

vidinis sutrikimo vaizdinys
regos sutrikimai
kalbos sutrikimai
klausos sutrikimai
protinės raidos sutrikimai
savęs samprata
paaugliai

Kaip cituoti

Adeeva, T. (2021) “Skirtingos dizontogenezės paauglių vidinio sutrikimo vaizdinio variantai”, Special Education, 1(42), pp. 61–97. doi:10.15388/se.v1i42.558.

Santrauka

Paauglystė yra vienas pagrindinių asmenybės raidos etapų. Paauglių, turinčių negalią, paauglystės modelis yra toks pat, kaip ir paauglių, neturinčių negalios. Tačiau šį procesą veikia dizontogenezė, kuri laikoma faktoriumi, turinčiu didelę įtaką asmenybės raidai. Vidinis sutrikimo vaizdinys (VSV) yra laikomas sudėtingu integraciniu konstruktu; asmens pojūčių, žinojimo, emocinių patirčių, sutrikimo sukeltų motyvacijos pokyčių sistema.

VSV yra laikomas „Aš“ sampratos komponentu, veiksniu, turinčiu įtakos jos raidai ir lemiančiu asmens funkcionavimą. Tyrimo tikslas – nustatyti paauglių, turinčių negalią, VSV variantus. Imtį sudarė 109 paaugliai. Jų amžiaus vidurkis yra 14 metų.

Aukšti vieno ar kelių VSV komponentų indeksai padeda išskirti paauglių VSV variantus. Kiekvienam variantui būdingi konkretūs respondentų asmeniniai bruožai ir „Aš“ sampratos ypatybės. Santykio analizė atskleidžia bendrą individo elgesio modelį ir požiūrį į savo sutrikimą. Šiuo metu paauglių grupėje išskiriame keturis variantus: kognityvinį-emocinį (įtemptą), jutiminį-kognityvinį (jutiminį-autistinį), jutiminį-emocinį (nerimastingą-hipochondrinį) ir subalansuotą

PDF (Anglų)

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.