Edukacinės reabilitacijos mokslo ypatumai Vidurio ir Rytų Europoje
Articles
Dejana Bouillet
Zagrebo universitetas, Kroatija
Publikuota 2017-12-20
https://doi.org/10.15388/SE.2017.5
PDF

Reikšminiai žodžiai

turinio analizė
edukacinės reabilitacijos mokslas
Vidurio ir Rytų Europa
mokslo žurnalai

Kaip cituoti

Bouillet, D. (2017) “Edukacinės reabilitacijos mokslo ypatumai Vidurio ir Rytų Europoje”, Special Education, 2(37), pp. 39–78. doi:10.15388/SE.2017.5.

Santrauka

Moksliniai žurnalai yra vieni svarbiausių informacijos šaltinių, kalbant apie edukacinės reabilitacijos situaciją, turinį ir kitus jos svarbius bruožus. Šios srities mokslinių žurnalų turinio analizė nušviečia jos pagrindines tendencijas ir raidą. Šio darbo tikslas – išanalizuoti pagrindinius edukacinės reabilitacijos praktikos skiriamuosius bruožus Vidurio ir Rytų Europos šalyse, konkrečiai 15 posocialistinių šalių, kuriose praėjusio amžiaus 9 dešimtmetyje vyko esminiai politiniai ir socialiniai pokyčiai. Šis tyrimas apima 4 mokslo žurnalus, kuriuose edukacinės reabilitacijos mokslininkai publikavo didžiąją dalį atlikto mokslinio darbo laikotarpiu nuo 2008 m. iki 2016 m. Tai yra: Croatian Review of Rehabilitation Research (Kroatijos mokslinių tyrimų reabilitacijos tema apžvalga), Journal of Special Education and Rehabilitation (Žurnalas apie specialųjį ugdymą ir reabilitaciją), Research in Developmental Disabilities (Moksliniai tyrimai vystymosi negalių tema) ir Special Education (Specialusis ugdymas). Šis tyrimas grindžiamas 273 publikuotų anotacijų analize, taikant kiekybinę turinio analizę.

Pagrindinė hipotezė, kad Europos posocialistinių šalių edukacinės reabilitacijos mokslas išsiskiria savo turiniu ir metodais, kurių pagrindinis tikslas yra plėtoti moksliškai patikrintas intervencijas, prisidedančias prie įvairių sunkumų turinčių asmenų vystymosi, švietimo ir socialinės padėties gerinimo, buvo iš dalies patvirtinta. Buvo nustatyta, kad šių šalių  edukacinės reabilitacijos mokslo turinys ir metodai skiriasi nuo kitų šalių, tačiau nebuvo patvirtinta, kad dominuoja moksliškai patikrintos intervencijos. Edukacinės reabilitacijos mokslui pirmiausia būdingos tam tikros neįgalių asmenų specifinių gebėjimų temos, pateikiant įvairių intervencinių metodų efektyvumo analizę – ji pateikiama trečdalyje publikacijų. Apibendrinant galima teigti, kad šio tyrimo rezultatai rodo, jog reikia toliau tobulinti mokslinę veiklą Vidurio ir Rytų Europos edukacinės reabilitacijos mokslo srityje tiek taikant įvairesnes mokslines metodikas, tiek skiriant dėmesį pačioms intervencijoms (įskaitant įvertinimą, bet taip pat ir teorinį pagrindimą, galvojant apie jų prasmingumą).

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.