Jaunimo neformalių savilaidos leidinių fanzinų atsiradimas ir paplitimas Lietuvoje
Straipsniai
Aušra Kairaitytė-Užupė
Vilniaus universitetas
Egidija Ramanauskaitė
Vilniaus universitetas
Publikuota 2023-07-24
https://doi.org/10.51554/TD.23.65.06
PDF
HTML

Reikšminiai žodžiai

fanzinai
neformalioji leidyba
jaunimas
subkultūra

Kaip cituoti

Kairaitytė-Užupė, A. and Ramanauskaitė, E. (2023) “Jaunimo neformalių savilaidos leidinių fanzinų atsiradimas ir paplitimas Lietuvoje”, Tautosakos darbai, 65, pp. 128–144. doi:10.51554/TD.23.65.06.

Santrauka

Straipsnyje pristatomas Lietuvos jaunimo leistų neformalių laikraštėlių-fanzinų reiškinys, gyvavęs XX a. 7–10 dešimtmečiais. Pasitelkus suskaitmenintą fanzinų kolekciją, kurią sudaro 500 laikraštėlių, atstovaujančių roko muzikos, pankų, fantastų ir kitoms subkultūroms, ir papildomus šaltinius, taikant teksto analizės ir etnografinius tyrimo metodus (klausimyną, tikslinius pokalbius su kūrėjais, leidėjais ir kolekcininkais), analizuojama fanzinų kilmė, jų paplitimas Lietuvoje ir laikraštėlių leidimo paskatos.

Pagrindiniai tyrimo rezultatai parodė, kad aktyviausias fanzinų leidybos laikotarpis Lietuvoje buvo 1990–2004 m., kai po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo plito jaunimo subkultūrinės saviraiškos banga; reiškinys būdingas ne vien didiesiems Lietuvos miestams, bet ir regionams. Pagrindinės kūrimo paskatos sietinos su jaunimo poreikiu skleisti sau svarbias kultūrinio gyvenimo aktualijas, nepristatomas oficialiosios spaudos, išreikšti kūrybinį potencialą, susipažinti su bendraminčiais.

PDF
HTML

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.