Antano A. Jonyno tekstai ikoniškumo aspektu
Straipsniai
Neringa Butnoriūtė
Vytauto Didžiojo universitetas
Publikuota 2017-12-20
https://doi.org/10.51554/Col.2017.28704
PDF

Reikšminiai žodžiai

Antanas A. Jonynas
lietuvių poezija
ikoniškumas
ikona
metafora

Kaip cituoti

Butnoriūtė, N. (2017) “Antano A. Jonyno tekstai ikoniškumo aspektu ”, Colloquia, 39, pp. 52–74. doi:10.51554/Col.2017.28704.

Santrauka

Straipsnio tikslas – pasiūlyti Antano A. Jonyno poeziją skaityti ir analizuoti ikoniškumo aspektu. Ikoniškumas straipsnyje suvokiamas kaip atvaizdavimo principas, realybės įkontekstinimas per kalbą ir pristatomas kaip
literatūrinio įvaizdinimo reiškinio dalis. Teorinė straipsnio atspirtis – Charles’o Sanderso Peirce’o supratimo teorijos ikonos samprata, tyrimo objektas – Jonyno poetinio teksto raiška ir savybės.
Jonyno poezijoje kalba yra sureikšminta: ne tik kaip priemonė, motyvas, bet ir kaip suproblemintas estetinis veiksmas, keliantis klausimą, kiek ir kaip kalba pajėgia šifruoti žmogišką patirtį. Straipsnyje gilinamasi į keletą Jonyno poezijos bruožų, parankių ikoniškumo raiškai tirti: konstatuojamas kalbos ir emocijos komunikacinis statusas, kalbėjimo rakursas, per įvaizdžių ir metaforų analizę nuodugniau gilinamasi į poeto tekstams būdingą atminties kaip aktyvios patirties fenomeno veikimą.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.