J. Gelaževičiaus knygų kolekcija Vilniaus universiteto mokslinėje bibliotekoje
Straipsniai
Antanas Stravinskas
Publikuota 1976-12-01
PDF

Kaip cituoti

Stravinskas, A. (1976). J. Gelaževičiaus knygų kolekcija Vilniaus universiteto mokslinėje bibliotekoje. Knygotyra, 12(5), 155–164. https://www.zurnalai.vu.lt/knygotyra/article/view/28031

Santrauka

Ilgaamžė Vilniaus universiteto Mokslinės bibliotekos istorija rodo, kad jos fondus laikas nuo laiko papildydavo universiteto profesorių ir jo auklėtinių knygų bei rankraščių rinkiniai. Kartais biblioteka juos nupirkdavo. Tačiau dažniausiai tai būdavo dovanos. Ši garbinga tradicija tęsiama ir dabar, tarybinės santvarkos metais. Daug vertingų dovanų universiteto biblioteka gavo, švęsdama savo 400 metų jubiliejų.

Kaip tik šios reikšmingos sukakties proga universiteto Mokslinei bibliotekai nemokamai perdavė savo asmeninę biblioteką, toliau vadinamą knygų kolekcija, universiteto auklėtinis Jonas Gelaževičius. Apie minimą kolekciją trumpai buvo rašyta respublikinėje spaudoje ir universiteto daugiatiražiniame laikraštyje. Apie ją užsiminta Z. Bezekavičienės knygelėje „Namų biblioteka“ ir sąjunginiame žurnale «B мире книг».

Šio straipsnio tikslas kiek plačiau papasakoti visuomenei apie kolekcijos sudarytojo J. Gelaževičiaus gyvenimą, supažindinti su kolekcijos rinkimo tikslais ir kryptimis, komplektavimo šaltiniais ir atskleisti bendrais bruožais kolekcijos turinį, aptarti jos saugojimo bei naudojimosi ja pobūdį.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.