Pacientų, turinčių celiakijos sukeltų neurologinių simptomų, diagnostikos ir gydymo galimybės
Apžvalginiai straipsniai
Domantas Jakubauskas
Vilniaus universitetas
Rūta Mameniškienė
Vilniaus universitetas
Publikuota 2024-03-20
https://doi.org/10.29014/NS.2023.27.97.4
PDF
HTML

Reikšminiai žodžiai

celiakija
gliuteninė ataksija
gliuteninė neuropatija
epilepsija
gliuteninė encefalopatija
diagnostika
gydymas

Kaip cituoti

1.
Jakubauskas D, Mameniškienė R. Pacientų, turinčių celiakijos sukeltų neurologinių simptomų, diagnostikos ir gydymo galimybės. NS [Internet]. 2024 Mar. 20 [cited 2024 May 8];27(Nr. 3 (97):148-60. Available from: https://www.zurnalai.vu.lt/neurologijos_seminarai/article/view/34913

Santrauka

Celiakija yra imuninės sistemos sukeliamas virškinimo sistemos sutrikimas, kuris atsiranda dėl į gliuteną nukreiptos imunogeninės reakcijos.
Gliuteno sukeliamos imunogeninės ir neurotoksinės reakcijos nulemia įvairius neurologinius sutrikimus, tokius kaip gliuteninė ataksija, gliuteninė neuropatija, epilepsija ir gliuteninė encefalopatija. Šios neurologinės apraiškos vaikams yra retos, bet jų gali būti net iki 36 % suaugusiųjų, sergančių celiakija.
Naujausi tyrimai rodo, kad neurologinius sutrikimus sergant celiakija gali sukelti su gliutenu susiję patogeneziniai keliai, tokie kaip antikūnų ,,cross-reactions“, imuninių kompleksų kaupimasis, tiesioginis neurotoksiškumas ir sunkiais atvejais vitaminų ar maisto medžiagų trūkumas. Vis dėlto dar nėra sutarimo, ar serologiniai, neurofiziologiniai, neurovaizdiniai tyrimai gali padėti efektyviai diagnozuoti ir monitoruoti su celiakija susijusias neurologines ligas ankstyvose jų stadijose. Specifinių biožymenų ir tinkamų neurovaizdinių tyrimų identifikavimas gali padėti diagnozuoti, monitoruoti ir pagerinti gyvenimo kokybę pacientams, sergantiems neuroceliakija. Maža to, yra be galo svarbu suteikti optimalų ir ankstyvą gydymą individams, sergantiems celiakija, kai yra neurologinių simptomų, nes nepalengvinta šių simptomų našta gali sukelti negrįžtamų sutrikimų ir negalią. Svarbiausias neurologinių manifestacijų gydymas pacientams, sergantiems celiakija, yra griežta dieta be gliuteno, tačiau nedideliam skaičiui pacientų gali prireikti papildomo imunosupresinio gydymo, dažniausiai pridėti mikofenolatą arba intraveninių imunoglobulinų. Šioje literatūros apžvalgoje siekėme pabrėžti neurologinės kilmės sutrikimus sergant celiakija, ankstyvas diagnostikos ir gydymo priemones, kad būtų išvengta negrįžtamos žalos pacientui. Gydytojai turėtų apsvarstyti celiakiją kaip galimą priežastį tiems pacientams, kuriems pasireiškia nepaaiškinami neurologiniai sutrikimai.

PDF
HTML
Kūrybinių bendrijų licencija

Šis kūrinys yra platinamas pagal Kūrybinių bendrijų Priskyrimas 4.0 tarptautinę licenciją.

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.