Onkologinių pacientų pooperacinių žaizdų gijimas – slaugytojų nuomonė
Slauga. Mokslas ir praktika viršelis 2020 Nr. 3 (291)
Mokslinis straipsnis
Simona Žukauskienė
Respublikinė Kauno ligoninė
Sonata Čerkauskaitė
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos
Publikuota 2020-03-25
PDF

Reikšminiai žodžiai

onkologija
pacientai
pooperacinė slauga
žaizdų priežiūra

Kaip cituoti

Žukauskienė, S. and Čerkauskaitė, S. (2020) “Onkologinių pacientų pooperacinių žaizdų gijimas – slaugytojų nuomonė ”, Slauga. Mokslas ir praktika, (3 (279), pp. 4–7. Available at: https://www.zurnalai.vu.lt/slauga/article/view/22759 (Accessed: 29 March 2024).

Santrauka

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, onkologiniai susirgimai išlieka tarp pirmaujančių sergamumo ir mirtingumo priežasčių visame pasaulyje. Nuo vėžio kasmet miršta daugiau nei 7 mln. žmonių, taip pat kasmet išaiškinama daugiau nei 12 mln. naujų susirgimų piktybiniais navikais [1]. Vienas efektyviausių vėžio gydymo metodų yra chirurginis gydymas, kai vėžio audinys pašalinamas iš žmogaus organizmo [2]. Pooperacinis laikotarpis prasideda nuo operacijos pabaigos ir trunka iki pasveikimo arba prisitaikymo gyventi naujomis sąlygomis. Šis laikotarpis tęsiasi ir vyksta labai įvairiai, tai priklauso nuo daugelio priežasčių – ligos sunkumo ir pobūdžio, operacijos sudėtingumo ir rūšies bei bendros paciento būklės [3].

2018 m. lapkritį–gruodį atliktas momentinis kiekybinis tyrimas, siekiant nustatyti pagrindines slaugos problemas, prižiūrint pooperacines žaizdas pacientų, sergančių onkologinėmis ligomis. Tyrime dalyvavo 43 vienos didžiausios Kauno ligoninės slaugytojos, kurios slaugo pacientus po onkologinių operacijų. Slaugytojų nuomone, nustatyta, kad dažniausios pooperacinės žaizdos komplikacijos, pasitaikančios onkologine liga sergantiems pacientams, – žaizdos kraštų paraudimas ir patinimas, žaizdos supūliavimas, karščiavimas ir skausmas, o rečiau – tempimo ir pulsavimo pojūčiai, čiuopiamas skausmingas sukietėjimas, šaltkrėtis. Taip pat nustatyta, kad dauguma slaugytojų mano, jog pagrindiniai veiksniai, lemiantys šių pacientų pooperacinių žaizdų komplikacijas, – aseptikos ir antiseptikos taisyklių nesilaikymas, hospitalinė infekcija bei spindulinė terapija, o didžiausią įtaką žaizdų gijimui turintys veiksniai yra susiję su paciento būkle, – imunitetas, cukrinis diabetas, amžius, anemija.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.