Bendrosios praktikos slaugos studentų požiūris į papildomąją ir alternatyviąją sveikatos priežiūrą
Slauga. Mokslas ir praktika viršelis 2022 T. 3. Nr. 5 (305)
Savišvieta
Vakarė Gasperaitytė
Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakultetas
Svetlana Greičienė
Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakultetas
Publikuota 2022-05-25
PDF

Reikšminiai žodžiai

netradicinė medicina
slaugytojai

Kaip cituoti

Gasperaitytė, V. and Greičienė, S. (2022) “Bendrosios praktikos slaugos studentų požiūris į papildomąją ir alternatyviąją sveikatos priežiūrą”, Slauga. Mokslas ir praktika, 3(5 (305), pp. 31–38. Available at: https://www.zurnalai.vu.lt/slauga/article/view/27577 (Accessed: 20 April 2024).

Santrauka

Papildomoji ir alternatyvioji sveikatos priežiūra per paskutinį dešimtmetį labai išpopuliarėjo beveik visame pasaulyje. Lietuvoje 2021 m. išleistas papildomosios ir alternatyviosios sveikatos priežiūros įstatymas, kuris suteikė teisę sveikatos priežiūros specialistams užsiimti šios srities veikla, tarp jų yra paminėti ir slaugos studijas baigę asmenys.

Tyrimo tikslas – išanalizuoti bendrosios praktikos slaugos studentų požiūrį į papildomąją ir alternatyviąją sveikatos priežiūrą.

Tyrimo metodai. Atrenkant tiriamuosius taikytas tikimybinės atrankos paprastasis atsitiktinis būdas. Šiam tyrimui paruošti naudotas kiekybinis tyrimo metodas – anketavimas. Tyrime dalyvavo I–IV kurso 82 bendrosios praktikos slaugos studentai, užpildę visą anketą, kuri buvo išsiųsta Vilniaus kolegijos elektroniniu paštu.

Tyrimo rezultatai. 57 proc. bendrosios praktikos slaugos studentų nurodė su papildomąja ir alternatyviąja sveikatos priežiūra susipažinę tik iš dalies, o apie šios srities įstatymą nieko nežino net 68 proc. studentų. 26 proc. – visiškai sutiko ir 49 proc. – sutiko, jog ši sritis turi teigiamą poveikį gydant simptomus; 30 proc. – visiškai sutiko ir 46 proc. – sutiko, kad efektyviai papildo šiuolaikinę sveikatos priežiūrą. 90 proc. studentų nurodė, kad apie papildomąją ir alternatyviąją sveikatos priežiūrą norėtų sužinoti daugiau. 21 proc. – visiškai sutiko ir 51 proc. sutiko su šios srities žinių reikalingumu ateities profesijai ir 18 proc. – visiškai sutiko ir 44 proc. – sutiko, jog papildomoji ir alternatyvioji sveikatos priežiūra turėtų būti įtraukta į bendrosios praktikos slaugos studijų programą.

Išvados. Dauguma bendrosios praktikos slaugos studentų nepakankamai informuoti apie papildomąją ir alternatyviąją sveikatos priežiūrą, tačiau yra labiau teigiamos nuomonės apie šią sveikatos priežiūros sritį ir jos taikymą tiek studijų programoje, tiek ateities profesinėje praktikoje.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.