Priešoperacinis pacientų informuotumas apie anesteziją
Slauga. Mokslas ir praktika viršelis 2024 T. 5. Nr. 1 (325)
Mokslinis recenzuotas straipsnis
Lina Bujauskienė
Valstybinė Klaipėdos kolegija
Lina Gedrimė
Valstybinė Klaipėdos kolegija, Respublikinė Klaipėdos ligoninė, Klaipėdos universitetas, Lietuvos anestezijos ir intensyviosios terapijos draugija
Publikuota 2024-02-02
https://doi.org/10.47458/Slauga.2024.5.2
PDF

Reikšminiai žodžiai

anestezija
informuotumas
priešoperacinis informuotumas
slaugytojas

Kaip cituoti

Bujauskienė, L. and Gedrimė, L. (2024) “Priešoperacinis pacientų informuotumas apie anesteziją”, Slauga. Mokslas ir praktika, 5(1 (325), pp. 9–14. doi:10.47458/Slauga.2024.5.2.

Santrauka

Tyrimo metodai: sisteminė literatūros analizė ir kokybinis tyrimas – pusiau struktūruotas interviu. Kokybinio tyrimo imtis – 16 respondentų. Duomenys analizuoti, taikant kokybinės turinio analizės metodą.

Išvados. 1. Pacientai žino, kas yra anestezija ir kokiu tikslu ji atliekama; dauguma pacientų laikosi priešoperacinio pasiruošimo rekomendacijų. Pacientai prieš operaciją nori būti informuoti ir žinoti apie operacijos eigą, anesteziją, priešoperacinius reikalavimus, rizikas ir komplikacijų grėsmes, pooperacinį laikotarpį, reabilitaciją. Pacientai akcentuoja, kad komunikacija prieš operaciją su sveikatos priežiūros specialistais (gydytojais ir slaugytojais) jiems yra labai reikalinga. Daliai pacientų suteikta informacija buvo nepakankama, trūko bendravimo. Pacientai labiausiai pageidauja individualaus pokalbio ir rašytinės ar vaizdinės informacijos apie priešoperacinį pasiruošimą, anesteziją jiems suprantama kalba be sunkių medicininių terminų. 2. Slaugytojo vaidmenys išryškėjo kaip svarbūs veiksniai pacientų priešoperaciniu laikotarpiu. Nustatyta, kad sveikatos priežiūros specialistų, tarp jų ir slaugytojų, bendravimas bei pacientams skirtas laikas, tenkinant jų poreikius, turi reikšmingą poveikį pacientų informuotumui.

PDF
Kūrybinių bendrijų licencija

Šis kūrinys yra platinamas pagal Kūrybinių bendrijų Priskyrimas 4.0 tarptautinę licenciją.

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 > >>