Collis–Nissen plastikos metodas esant labai ilgam tarpui tarp stemplės galų
Klinikinė praktika
Rūta Mačiulytė
Pranas Gurskas
Kęstutis Trainavičius
Milda Kaupienė
Publikuota 2017-03-23
https://doi.org/10.15388/LietChirur.2017.1.10494
PDF

Reikšminiai žodžiai

stemplės atrezija
labai ilgas tarpas tarp stemplės galų
Nissen fundoplikacija
Collis gastroplastika

Kaip cituoti

1.
Mačiulytė R, Gurskas P, Trainavičius K, Kaupienė M. Collis–Nissen plastikos metodas esant labai ilgam tarpui tarp stemplės galų. LS [Internet]. 2017 Mar. 23 [cited 2024 Apr. 26];16(1):66-70. Available from: https://www.zurnalai.vu.lt/lietuvos-chirurgija/article/view/10494

Santrauka

Tikslas
Išanalizuoti stemplės plastikos modifikuotu Collis–Nissen metodu efektyvumą gydant vaikus dėl stemplės atrezijos esant la­bai ilgam tarpui tarp stemplės galų.

Medžiaga ir metodai
1996–2016 metais buvo gydytas 151 ligonis dėl stemplės atrezijos, iš jų 23 pacientams buvo ilgas tarpas tarp stemplės galų. Trims ligoniams buvo atlikta Collis–Nissen vėlyvoji stemplės plastika. Atokieji rezultatai analizuoti iš ambulatorinių kortelių.

Rezultatai
Trims berniukams, gimusiems 35 sav., 35 sav. ir 37 sav., per pirmąsias gyvenimo valandas buvo diagnozuota B, C ir C tipo stemplės atrezija. Du pacientai buvo operuoti pirmą gyvenimo parą, trečiasis – antrą. Visiems ligoniams buvo likviduotos tracheoezofaginės fistulės, atliktos gastrostomijos, vienam – ir sigmostomija. Nustatyti labai ilgi tarpai (7 cm, 4 cm ir 6 cm) tarp stemplės galų. Stemplės auginimas vyko iki 7 mėn., 7 mėn. ir 4 mėn., kol buvo atlikta Collis–Nissen gastroplastika ir fundo­plikacija. Visi pacientai patyrė ankstyvų ir vėlyvų komplikacijų: pasireiškė anastomozių nesandarumas, mediastinitas, sepsis, randinė stemplės stenozė, tačiau atlikta remediastinotomija, tarpuplaučio drenavimas, stemplės bužavimas buvo sėkmingi. Visi pacientai gana greitai pradėti maitinti pro burną. Ligonių ambulatorinių kortelių įrašuose matyti, jog skundų pacientai neturi, maitinasi įprastai, apetitas geras.

Išvada
Collis–Nissen stemplės plastika – gera alternatyva kitoms rekonstrukcinėms stemplės operacijoms esant labai ilgam tarpui tarp stemplės galų.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai