Siekiant suprasti ruonių vaidmenį pietryčių Baltijos subneolito bendruomenėse: varpos kaulų iš Šventosios 3 gyvenvietės tyrimai
Straipsniai
Grzegorz Osipowicz
Nicolaus Copernicus University, Poland
Publikuota 2020-12-28
https://doi.org/10.15388/ArchLit.2019.21.2
PDF
HTML

Reikšminiai žodžiai

trasologija
ruoniai
varpos kaulas
kailis
subneolitas
Lietuva

Kaip cituoti

Osipowicz, G. (2020) “Siekiant suprasti ruonių vaidmenį pietryčių Baltijos subneolito bendruomenėse: varpos kaulų iš Šventosios 3 gyvenvietės tyrimai”, Archaeologia Lituana, 21, pp. 27–40. doi:10.15388/ArchLit.2019.21.2.

Santrauka

Straipsnyje pateikiami pajūryje, Šventosios 3 gyvenvietėje, rastų dviejų grenlandinių ruonių varpos kaulų trasologinių tyrimų rezultatai. Atlikus mikroskopinius abiejų kaulų tyrimus, ant jų buvo aptikta gamybos ir naudojimo žymių. Naudojimo žymės buvo ryškesnės ant vieno iš tirtų radinių. Kaulų tyrimai leido iškelti hipotezę, kad šios žymės atsirado po sąlyčio su gerai išdirbta sausa oda. Todėl galima manyti, jog tirti dirbiniai buvo kasdienio naudojimo daiktai, turėję nuolatinį kontaktą su tokia oda. Pristatytų dirbinių naudojimas iliustruotas etnografinių tyrimų duomenimis ir šiuo metu turimomis žiniomis apie varpos kaulų naudojimą priešistoriniais ir istoriniais laikais.

PDF
HTML

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 > >>