Persvarstant procesinę ir poprocesinę archeologiją: ar gali istorinis požiūris turėti įtakos aDNR ir archeogenetikos naudojimui
Straipsniai
Adam Andersson
Gothenburg University, Sweden
Publikuota 2023-03-27
https://doi.org/10.15388/ArchLit.2022.23.2
PDF
HTML

Reikšminiai žodžiai

archeogenetika
aDNR
kritinė istoriografija
mobilumas
procesinė archeologija
poprocesinė archeologija
archeologijos istorija

Kaip cituoti

Andersson, A. (2023) “Persvarstant procesinę ir poprocesinę archeologiją: ar gali istorinis požiūris turėti įtakos aDNR ir archeogenetikos naudojimui”, Archaeologia Lituana, 23, pp. 34–52. doi:10.15388/ArchLit.2022.23.2.

Santrauka

Šiame straipsnyje nagrinėjamas šiuolaikinės archeogenetikos naudojimo klausimas, atsižvelgiant į archeologijos mokslo istoriją ir lyginant procesinės archeologijos kritiką su šiandienine archeogenetikos ir „naujų“ mokslinių metodų taikymo kritika. Šis straipsnis iliustruoja keletą panašumų tarp XX a. devintojo dešimtmečio procesinės archeologijos kritikos ir tos, kurios sulaukia šiuolaikiniai archeogenetikos naudotojai. Tai galima matyti, nagrinėjant kritiką, kurios abi šios temos sulaukė anksčiau ir sulaukia iki šiol. Šiuo straipsniu siekiama paskatinti diskusiją apie tai, kaip disciplinos efektyviausiai taiko vis dažniau pasirenkamus mokslinius metodus. Straipsnyje taip pat siekiama papildyti diskusiją apie tai, kaip archeologijos mokslas analizuoja mobilumo sampratą ir kuo gali būti naudingas istorinis požiūris. Kartu straipsnyje stengiamasi pabrėžti mokymosi iš mokslo istorijos svarbą ir tai, kodėl verta imti istoriją kaip atskaitos tašką.

PDF
HTML

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 > >>