Mykola Makarenko ir Mariupolio neolitinis kapinynas. Tragiškas ukrainiečio archeologo ir vietovės likimas
Straipsniai
Nataliia Mykhailova
Institute of Archaeology of NASU, Ukraine
Publikuota 2024-03-13
https://doi.org/10.15388/ArchLit.2023.24.2
PDF
HTML

Reikšminiai žodžiai

neolitas
Mariupolio kapinynas
palaidojimai
Mariupolio tipo kapinynai
kultūros paveldas

Kaip cituoti

Mykhailova, N. (2024) “Mykola Makarenko ir Mariupolio neolitinis kapinynas. Tragiškas ukrainiečio archeologo ir vietovės likimas”, Archaeologia Lituana, 24, pp. 19–33. doi:10.15388/ArchLit.2023.24.2.

Santrauka

Išskirtiniu turtingu ir įvairialypiu inventoriumi unikalų Mariupolio neolito laikų kapinyną 1930 m. kasinėjo ukrainiečių archeologas ir menotyrininkas Mykola Makarenko. 1933 m. buvo parengtas iš išleistas informatyvus kapinyno tyrimams skirtas leidinys, tačiau visas tiražas greitai buvo konfiskuotas. Dalis kapinyno inventoriaus išvežta į Rusiją. Antropologinė medžiaga sunaikinta Antrojo pasaulinio karo metais. 1938 m. kasinėjimų autoriui sovietų baudžiamoji valdžia paskyrė mirties bausmę.
Mariupolio kapinyno tragedija tęsėsi ir 2022 m., kurie tapo tragedija Ukrainos istorijoje ir paveikė visos Europos istoriją. Ukrainos žmonės, gamta, kultūra patyrė nepataisomų nuostolių. Taip pat ir Ukrainos archeologija. Karo zonoje, okupacinėje zonoje ir aneksuotose teritorijose buvo sunaikinta arba stipriai sužalota šimtai archeologinių vietovių.
Straipsnis skirtas Mariupolio laidojimo komplekso kasinėjimų istorijai ir tragiškam artefaktų kolekcijos likimui.

PDF
HTML
Kūrybinių bendrijų licencija

Šis kūrinys yra platinamas pagal Kūrybinių bendrijų Priskyrimas 4.0 tarptautinę licenciją.

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.