Storosios žarnos navikas, kuriam būdingas dominuojantis neuroendokrininis imunofenotipas: kur baigiasi adenokarcinoma?
Klinikinė praktika
Gabrielė Cibulskaitė
Vilniaus universitetas
Rokas Stulpinas
Vilniaus universitetas
Eligijus Poškus
Vilniaus universitetas
Skaistė Tulytė
Vilniaus universitetas
Ugnius Mickys
Vilniaus universitetas
Publikuota 2022-04-27
https://doi.org/10.15388/LietChirur.2022.21.58
PDF
HTML

Reikšminiai žodžiai

mišrus neuroendokrininis ir neneuroendokrininis navikas
MiNEN
mišri adenoneuroendokrininė karcinoma
MANEC
didelių ląstelių neuroendokrininė karcinoma
kolorektalinis navikas

Kaip cituoti

1.
Cibulskaitė G, Stulpinas R, Poškus E, Tulytė S, Mickys U. Storosios žarnos navikas, kuriam būdingas dominuojantis neuroendokrininis imunofenotipas: kur baigiasi adenokarcinoma?. LS [Internet]. 2022 Apr. 27 [cited 2024 Apr. 20];21(1):56-64. Available from: https://www.zurnalai.vu.lt/lietuvos-chirurgija/article/view/27421

Santrauka

Remiantis penktojo leidimo 2019 m. Pasaulio sveikatos organizacijos klasifikatoriumi, MiNEN (mišrūs neuroendokrininiai ir neneuroendokrininiai navikai) apibūdinami kaip mišrios neoplazijos, sudarytos iš neuroendokrininio ir neneuroendokrininio komponentų, kurių kiekvienas sudaro ne mažiau kaip 30 proc. naviko. Šis kriterijus kritikuojamas, atsižvelgiant į adenokarcinomų ir neuroendokrininių storosios žarnos navikų bendros kilmės teoriją: teigiama, kad adenokarcinomos evoliucijos eigoje, kaupiantis molekulinėms ir genetinėms pažaidoms, neneuroendokrininės ląstelės įgavo neuroendokrininį fenotipą, todėl egzistuojantis adenokarcinomos komponentas gali būti sunkiai nustatomas arba visiškai neidentifikuojamas patologijos tyrimo metu. Tikėtina, kad bent dalis didelių ląstelių neuroendokrininių karcinomų taip pat yra šio onkogenezės kelio rezultatas; tai suponuoja adenokarcinomoms artimas minėtų navikų molekulinis profilis. Taigi tikslinga identifikuoti ir įvardyti visus kombinuotą naviką sudarančius komponentus, nepaisant šių komponentų dydžio, nes jie gali būti reikšmingi parenkant individualią gydymo strategiją.

Minėtam principui iliustruoti straipsnyje pristatomas kolorektalinio naviko atvejis: navikas formaliai turėtų būti kategorizuotas kaip blogai diferencijuota neuroendokrininė karcinoma, tačiau dėl savo histologinio heterogeniškumo, identifikuojamos minimalios mucinų produkcijos ir KRAS mutacijos jis artimesnis MiNEN. Straipsnyje aptariami MiNEN klasifikacijos, patogenezės ir diagnostikos klausimai bei jų reikšmė gydymui ir prognozei.

PDF
HTML

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 > >>