Disulfiraminės psichozės atvejis
Klinikiniai atvejai
D. R. Survilaitė
Republican Vilnius Psychiatric Hospital, Lithuania
R. Žemaitytė
Vilniaus universitetas
Publikuota 2024-02-13
https://doi.org/10.29014/NS.2023.27.15
PDF

Reikšminiai žodžiai

priklausomybė nuo alkoholio
priklausomybės gydymas
disulfiramas
šalutiniai reiškiniai
disulfiraminė psichozė

Kaip cituoti

1.
Survilaitė DR, Žemaitytė R. Disulfiraminės psichozės atvejis. NS [Internet]. 2024 Feb. 13 [cited 2024 May 18];27(96):111-5. Available from: https://www.zurnalai.vu.lt/neurologijos_seminarai/article/view/34590

Santrauka

Įvadas. Disulfiramas – tai tai vienas iš trijų vaistų, kuriuos JAV Maisto ir vaistų administracija patvirtino priklausomybei nuo alkoholio gydyti. Pacientai susilaiko nuo alkoholio, kad išvengtų nemalonių alkoholio toksiškumo reiškinių. Gali pasitaikyti nepageidaujamų vaisto poveikių, dažnesni – mieguistumas, neįprastas nuovargis, galvos skausmas, metalo skonis burnoje, odos bėrimai, sumažėjęs libido. Disulfiraminė psichozė yra itin retas psichiatrinis nepageidaujamas disulfiramo poveikis.

Atvejo aprašymas. Pristatome klinikinį atvejį apie 33 metų pacientą, kuriam apie 15 metų nustatytas asmenybės sutrikimas ir priklausomybė nuo alkoholio. Pacientui buvo paskirtas disulfiramas po 4 susilaikymo nuo alkoholio dienų. Po 14 dienų disulfiramo vartojimo jis pradėjo jausti nepageidaujamus poveikius, palaipsniui ėmė trikti psichika. Pacientas buvo hospitalizuotas į Respublikinę Vilniaus psichiatrijos ligoninę, kur jam diagnozuota disulfiraminė psichozė.

Aptarimas. Disulfiramo poveikis alkoholio metabolizmui žinomas jau nuo 1940 m. Disulfiramas turėtų būti skiriamas tik motyvuotiems ir informuotiems apie alkoholio – disulfiramo reakciją pacientams. Vaistas turėtų būti skiriamas praėjus ne mažiau nei 10 dienų, nutraukus vartoti alkoholį, rekomenduojama dozė – 500 mg per dieną. Disulfiramą reikia skirti atsargiai žmonėms, sergantiems širdies ligomis, cukriniu diabetu, hipotiroidizmu, esant smegenų pažeidimui, nefritui, kepenų cirozei, epilepsijai. Taip pat disulfiramas gali veikti benzodiazepinų, kai kurių antibiotikų, antikoaguliantų, triciklių antidepresantų metabolizmą. Disulfiramas gali sukelti šalutinius poveikius, iš jų sunkesni, bet reti – regėjimo pokyčiai, sustingimas, skausmas ar silpnumas galūnėse, periferinės neuropatijos, traukuliai. Galimi psichiatriniai nepageidaujami poveikiai: nuotaikų kaita, psichozinės reakcijos, atminties sutrikimas. Trūksta patikimų duomenų apie šių nepageidaujamų poveikių paplitimą, tačiau jie pasitaiko retai. Pacientai, vartojantys disulfiramą, turi būti atidžiai prižiūrimi gydytojo.

PDF
Kūrybinių bendrijų licencija

Šis kūrinys yra platinamas pagal Kūrybinių bendrijų Priskyrimas 4.0 tarptautinę licenciją.

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>