Subjektyvios gerovės išgyvenimas ir su juo susiję veiksniai vyrų imtyje
Straipsniai
Gintautas Šilinskas
Rita Žukauskienė
Publikuota 2004-01-01
https://doi.org/10.15388/Psichol.2004..4347
PDF

Reikšminiai žodžiai

subjektyvios gerovės išgyvenimas
vyrų imtis

Kaip cituoti

Šilinskas, G., & Žukauskienė, R. (2004). Subjektyvios gerovės išgyvenimas ir su juo susiję veiksniai vyrų imtyje. Psichologija, 30, 47-58. https://doi.org/10.15388/Psichol.2004..4347

Santrauka

Šiame straipsnyje nagrinėjami pagrindiniai subjektyvios gerovės komponentai ir su jais susiję veiksniai vidutinio amžiaus vyrų imtyje (N = 115). Tyrimui naudotas klausimynas, sudarytas iš įvairių metodikų, skirtų demografinio pobūdžio duomenims rinkti ir subjektyvių gerovės komponentų bei asmenybės bruožų išreikštumo lygiui nustatyti. Gauti rezultatai rodo, kad pagrindiniai subjektyvios gerovės komponentai yra susiję su tokiomis gyvenimo sritimis kaip pasitenkinimas darbu bei laisvalaikiu, sveikata, pasitenkinimas ryšiais su partnere ir vaikais. Nustatyta, kad aukštesnio išsilavinimo, tęsiančių studijas, didesnes vidutiniškai kiekvienam šeimos nariui tenkančias pajamas turinčių asmenų subjektyvios gerovės įverčiai skiriasi. Tačiau stipriausiai ir patikimiausiai su subjektyvia gerove yra susiję šie asmenybės bruožai: optimizmas, savigarba, neurotiškumas, ekstraversija, atvirumas naujai patirčiai, sutarimas su kitais, sąžiningumas.
Tyrimo rezultatai leido atskleisti lietuvių vyrų subjektyvios gerovės ypatumus ir patvirtino užsienio autorių tyrimų rezultatus, rodančius, kad subjektyvi gerovė yra mažai susijusi su demografinėmis asmens charakteristikomis, tačiau gali būti susijusi su asmenybės bruožais, kurie santykinai siejasi su asmenybės predispozicija jaustis laimingam. Tyrimo duomenys atskleidė, jog kitaip nei daugelyje tyrimų, atliktų Vakarų Europos šalyse ir JAV, išsilavinimas bei pajamos yra svarbus veiksnys, susijęs su bendru pasitenkinimu gyvenimu bei teigiamu emocingumu.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 > >>