Vidutinio amžiaus ir pagyvenusių žmonių emocinė būsena ir jos įtaka miego kokybei
Slauga. Mokslas ir praktika viršelis 2023 T. 4. Nr. 2 (314)
Mokslinis recenzuotas straipsnis
Eliana Alijošiūtė
Vilniaus universiteto Medicinos fakultetas
Aldona Mikaliūkštienė
Vilniaus universiteto Medicinos fakultetas
Publikuota 2023-02-28
https://doi.org/10.47458/Slauga.2023.4.4
PDF

Reikšminiai žodžiai

vidutinis amžius
pagyvenusio amžiaus žmonės
emocinė būsena
miego kokybė

Kaip cituoti

Alijošiūtė, E. and Mikaliūkštienė, A. (2023) “Vidutinio amžiaus ir pagyvenusių žmonių emocinė būsena ir jos įtaka miego kokybei”, Slauga. Mokslas ir praktika, 4(2 (314), pp. 1–7. doi:10.47458/Slauga.2023.4.4.

Santrauka

Miego kokybė yra labai svarbi geros sveikatos sąlyga, o jos svarbos tarp vidutinio ir pagyvenusio amžiaus žmonių negalima nepastebėti, turint omenyje, kad miego sutrikimai ir sunkumai užmigti su amžiumi tampa vis dažnesni, o tai veikia vidutinio ir pagyvenusio amžiaus žmonių emocinę būseną bei gyvenimo kokybę. Įrodyta, kad nors poreikis miegoti išlieka toks pat visą žmogaus gyvenimą, gebėjimas pakankamai išsimiegoti su amžiumi mažėja.

Darbo tikslas – apžvelgti ir pateikti naujausius literatūros duomenis apie vidutinio amžiaus ir pagyvenusių žmonių emocinę būseną bei jos įtaką miego kokybei.

Metodai – sisteminga literatūros apžvalga PubMed ir Google Scholar duomenų bazėse, kuriose rašoma apie vidutinio amžiaus ir pagyvenusių žmonių emocinę būseną bei jos  įtaką  miego kokybei. Tyrimo rezultatai ir išvados. Nagrinėjama tema į sisteminę apžvalgą buvo įtraukti 9 straipsniai. Remiantis atliktais tyrimais įrodyta, kad, blogėjant emocinei būsenai, esant depresijos ar nerimo simptomų, išgyvenant sielvartą, prastėja miego kokybė ir atvirkščiai – bloga miego kokybė gali skatinti šių emocinių būklių atsiradimą.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai