Studentų miego kokybės ir jai įtaką turinčių veiksnių analizė
Slauga. Mokslas ir praktika viršelis 2023 T. 4. Nr. 3 (315)
Mokslinis recenzuotas straipsnis
Meda Sakalauskaitė
Vilniaus universiteto Medicinos fakultetas
Aldona Mikaliūkštienė
Vilniaus universiteto Medicinos fakultetas
Publikuota 2023-03-27
https://doi.org/10.47458/Slauga.2023.4.7
PDF

Reikšminiai žodžiai

miegas
miego kokybė
miego trukmė
miego sutrikimai
stresas ir miegas

Kaip cituoti

Sakalauskaitė, M. and Mikaliūkštienė, A. (2023) “Studentų miego kokybės ir jai įtaką turinčių veiksnių analizė”, Slauga. Mokslas ir praktika, 4(3 (315), pp. 1–7. doi:10.47458/Slauga.2023.4.7.

Santrauka

Miegas yra natūralus fiziologinis reiškinys, jo įtaka organizmui pasireiškia emocinės ir fizinės sveikatos pokyčiais. Įrodyta, kad reguliarus ir kokybiškas miegas yra susijęs su geresniais sveikatos rodikliais. Miegas turi įtaką atminčiai, dėmesio sutelkimui, mokymosi procesui, elgesiui bei gyvenimo kokybei. Norint palaikyti optimalią sveikatą, svarbu miegoti pakankamai. Nepakankamas miegas didina nelaimingų atsitikimų, traumų, hipertenzijos, nutukimo, diabeto ir depresijos riziką.

Darbo tikslas – apžvelgti ir pateikti naujausius literatūros duomenis apie studentų miego kokybę ir jai įtaką darančius veiksnius.

Metodai. Naudojant reikšminius žodžius literatūros paieška vykdyta PubMed, Web of Science duomenų bazėse ir specializuotoje informacijos paieškos sistemoje Google Scholar, kuriose rašoma apie studentų miego kokybę ir jai įtaką turinčius veiksnius.

Tyrimo rezultatai ir išvados. Nagrinėjama tema į literatūros apžvalgą buvo įtraukti 45 straipsniai. Remiantis atliktais tyrimais įrodyta, kad miegas yra svarbus ir emocinei, ir fizinei žmogaus sveikatai. Studentų miego kokybė nėra gera – didžioji dalis jų skundžiasi bloga miego kokybe, jų miego trukmė nėra pakankama. Stresas yra vienas iš veiksnių, bloginančių miego kokybę.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai