Atstatomasis teisingumas kaip efektyvios nusikaltimų kontrolės priemonė ir įkalinimo alternatyva: konfliktas kaip nusikaltusio asmens savybė
-
Monika Płatek
Publikuota 2007-12-15
https://doi.org/10.15388/SocMintVei.2007.2.6042
PDF

Reikšminiai žodžiai

atstatomasis teisingumas
nusikaltimų kontrolė
įkalinimo alternatyva

Kaip cituoti

Płatek, M. (2007) “Atstatomasis teisingumas kaip efektyvios nusikaltimų kontrolės priemonė ir įkalinimo alternatyva: konfliktas kaip nusikaltusio asmens savybė”, Sociologija. Mintis ir veiksmas, 20, pp. 135–150. doi:10.15388/SocMintVei.2007.2.6042.

Santrauka

Straipsnyje aptariama atstatomojo teisingumo raida Lenkijoje nuo idėjos formavimosi iki įgyvendimo teisinėje sistemoje. Sutaikomojo instituto ir kitų atstamojo teisingumo formų raida aptariama išryškinant iškilusias problemas ir jų sprendimo būdus. Pabrėžiamos grėsmės, kurios, autorės požiūriu, nėra aiškiai įžvelgiamos. Jeigu nusikaltimas suvokiamas kaip konfliktas ir konfliktas suvokiamas kaip šalių "nuosavybė", teisės raida sukuria galimybes atimti konfliktą iš tų, kuriems jis priklauso. Politiniai griežtesnių bausmių pasinaudojant aukomis kaip pretekstu yra viena tokių grėsmių. Straipsnio autorės tikslas dvilypis. Parodyti atstamojo teisingumo idėjos ir praktikos svarbą siekiant įgalinti aukas ir, antra vertus, atskleisti žmogišką būtybę veikėjuje, kuris atliko nusikaltimą. Toks dvilypis tikslas suprantamas kaip reikalavimas tarpininkaujantiems veikėjams nepasisavinti konflikto ir sukurti aplinką skleistis dalyvaujančių šalių norams ir poreikiams.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 > >>