Vaikų, turinčių autizmo spektro sutrikimą, sėkmingo ugdymosi prielaidos pradinėje bendrojo ugdymo mokykloje: tėvų patirtis
Articles
Rita Raudeliūnaitė
Mykolo Romerio universitetas
https://orcid.org/0000-0003-0430-2025
Vida Gudžinskienė
Mykolo Romerio universitetas
https://orcid.org/0000-0003-0232-9099
Publikuota 2022-12-07
https://doi.org/10.15388/se.2022.v1i44.15
PDF

Reikšminiai žodžiai

autizmo spectro sutrikimas
įtraukusis ugdymas
pradinė mokykla
tėvų patirtis
vaikas

Kaip cituoti

Raudeliūnaitė, R. and Gudžinskienė, V. (2022) “Vaikų, turinčių autizmo spektro sutrikimą, sėkmingo ugdymosi prielaidos pradinėje bendrojo ugdymo mokykloje: tėvų patirtis”, Special Education, 1(44), pp. 155–219. doi:10.15388/se.2022.v1i44.15.

Santrauka

Vaikai, turintys negalią, kaip ir kiti vaikai, turi teisę ugdytis bendroje švietimo sistemoje ir gauti kokybišką ugdymą, tačiau praktikoje, kitose šalyse ir Lietuvoje, pastebima nemažai trūkumų šioje srityje. Pažymėtina, kad nemenkus iššūkius įtraukiajam ugdymui kelia ASS turinčių vaikų ugdymas. ASS turintys vaikai jautriau reaguoja į juos supančią aplinką. Tam turi įtakos ASS turinčių vaikų socialinės sąveikos, bendravimo sunkumai,  pasikartojantis, stereotipinis  elgesys, interesai, veikla, taip pat vaiką supančios aplinkos nepasirengimas atliepti jo individualius poreikius. Vaikų, turinčių ASS, buvimas bendrojo ugdymo mokykloje dar negarantuoja jų įtraukties, svarbu sudaryti tinkamas sąlygas jam prasmingai ir aktyviai dalyvauti ugdymo procese, įsitraukti į bendras veiklas su bendraamžiais, jaustis klasės, mokyklos bendruomenės dalimi bei pasiekti jo galimybes atitinkančių ugdymo tikslų ir rezultatų. Nors pastaruoju metu mokslininkai vis daugiau dėmesio skiria vaikų, turinčių ASS ugdymui,  tačiau stokojama tyrimų, atskleidžiančių sėkmingo ugdymosi prielaidas bendrojo ugdymo mokyklose. Todėl aktualu atskleisti realią šių vaikų įtraukties į švietimo sistemą patirtį. 

          Straipsnyje atskleidžiamos vaikų, turinčių ASS, sėkmingo ugdymosi prielaidos pradinėje bendrojo ugdymo mokykloje, remiantis tėvų patirtimi. Tyrimui pasirinktas kokybinis tyrimas, taikant  pusiau struktūruotą interviu metodą. Tyrime dalyvavo šeši ASS turinčių vaikų tėvai,  kurių vaikas, mokosi pradinėje bendrojo ugdymo mokykloje. Gauti duomenys buvo analizuojami taikant kokybinės turinio analizės metodą, laikantis induktyvios, tyrimo duomenimis grįstos, temų sudarymo logikos.

          Tyrimas parodė,  kad vaikų, turinčių ASS, sėkmingo ugdymosi prielaidos pradinėje bendrojo ugdymo mokykloje siejamos su tėvų vaiko negalios priėmimu ir jų atvirumu, nustačius vaikui ASS, tinkamu mokyklos pasirengimu priimti ASS turinčius vaikus, vaiko pasirengimu lankyti mokyklą, tėvų ir mokyklos bendradarbiavimu, dėmesio skyrimu vaiko adaptacijai mokykloje ir palankios edukacinės aplinkos kūrimu klasėje.

          Tėvų vaiko negalios priėmimas ir atvirumas, nustačius vaikui ASS sietinas su tėvų gebėjimu priimti specialistų pateikiamą informaciją ir konsultuotis su jais ir jų domėjimusi ASS turinčio vaiko ugdymu. Taip pat tėvų vaiko negalios priėmimas ir atvirumas sietinas su psichologinės pagalbos tėvams poreikiu ir jos gavimu tiek iš specialistų, tiek  jungiantis į tėvų, auginančių ASS turinčius vaikus grupes.  Be to, svarbu, kad tėvai neslėptų vaiko negalios nuo mokyklos, nes mokykla, žinodama apie vaiko individualiuosius ugdymosi poreikius, gali juos atliepti ir suteikti vaikui reikiamą pagalbą.

          Sėkmingą vaikų, turinčių ASS, ugdymą laiduoja ir mokyklos pasirengimas priimti ASS turinčius vaikus, apimantis mokyklos bendruomenės  atvirumą ASS turinčių vaikų įtraukčiai,  pakankamus švietimo pagalbos specialistų resursus, jų kompetenciją teikti pagalbą ASS turinčiam vaikui, mokytojams, tėvams bei mokytojų teigiamą nusiteikimą ir jų kompetenciją ugdyti ASS turinčius vaikus, taip pat su komandiniu darbu ir bendradarbiavimu su kitomis institucijomis, pasitelkiant jų pagalbą, konsultacijas, dalijimąsi gerąja patirtimi. Be to,  mokytojams ir švietimo pagalbos specialistams iškyla intervizijų ir supervizijų poreikis.

          Sėkmingam ASS vaikų ugdymuisi pradinėje bendrojo ugdymo mokykloje įtakos turi ir paties vaiko pasirengimas lankyti mokyklą.  Tinkamas ASS turinčio vaiko pasirengimas mokyklai sietinas su vaiko elementarių savitvarkos įgūdžių ir tinkamo elgesio ugdymusi, vaiko pozityviu nuteikimu pradėti lankyti mokyklą, taip pat galimybių sudarymu vaikui susipažinti su mokyklos aplinka  ir mokytoja prieš jam pradedant lankyti mokyklą.

          Tyrimas parodė, kad  sėkmingam vaiko ugdymuisi svarbus yra tėvų ir mokyklos bendradarbiavimas apimantis tėvų aktyvumą ir jų norą bendradarbiauti su mokykla bei  mokyklos norą įtraukti tėvus į vaiko ugdymo procesą.

          Dėmesys vaiko adaptacijai mokykloje dar viena svarbi prielaida sėkmingam vaiko, turinčio ASS ugdymuisi.  Adaptaciniu laikotarpiu svarbu glaudžiai bendradarbiauti mokytojams, švietimo pagalbos specialistams ir tėvams, padedant vaikui susipažinti su mokyklos erdvėmis ir jas pritaikyti bei ugdymo procesą organizuoti atliepiant individualiuosius ASS turinčio vaiko poreikius. 

          Svarbi prielaida sėkmingam  vaiko ugdymuisi mokykloje yra palankios edukacinės aplinkos kūrimas klasėje, sietinas su  fizinės aplinkos pritaikymu pagal vaiko poreikius,  psichosocialinės aplinkos klasės bendruomenėje kūrimu, palaikant pozityvius mokytojo ir vaiko, vaikų tarpusavio ir klasės tėvų tarpusavio santykius bei mokytojo pozityviu ir į vaiką orientuotu požiūriu, taip pat mokytojų bendradarbiavimu su vaiko tėvais ir kitais specialistais bei mokytojo kompetencijų dirbti su ASS turinčiais vaikais plėtote.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.