Tradicija ar (ir) kūrybos laisvė: patiekalų receptų „genealogija“ Lietuvoje
Straipsniai
Rimvydas Laužikas
Vilniaus universitetas
Publikuota 2017-06-30
https://doi.org/10.51554/TD.2017.28553
PDF

Reikšminiai žodžiai

gastronomijos istorija
barščiai
kūryba
tradicija
semiosferos teorija

Kaip cituoti

Laužikas, R. (2017) “Tradicija ar (ir) kūrybos laisvė: patiekalų receptų „genealogija“ Lietuvoje ”, Tautosakos darbai, 53, pp. 113–132. doi:10.51554/TD.2017.28553.

Santrauka

Straipsnyje, pasitelkiant vieno patiekalo – barščių – atvejo tyrimą, nagrinėjamas tradicijos ir kūrybos laisvės santykis Lietuvos gastronomijos istorijoje. Tyrimui kaip šaltiniai naudojamos XVII–XIX a. Lietuvoje parašytos receptų knygos. Gastronominės tradicijos ir asmens (kuchmistro, virėjo) kūrybos laisvės tyrimai atliekami Jurijaus Lotmano semiosferos, Claude’o Lévi Strausso – skonemų ir Iljos Prigožino (Ilya Prigogine) kultūros evoliucijos ir mutacijų teoriniuose kontekstuose. Tyrimo metu buvo nustatyta, kad tradicija ir kūrybos laisvė gastronominėje kultūroje sudaro sąveikaujančią porą, kurios elementai įgalina vienas kito buvimą: kūrybos laisvė yra neįmanoma be tradicijos išmanymo, o kūryba – vienas svarbiausių veiksnių, užtikrinančių tradicijos gyvybingumą.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.