Lenkų archeologų diskusijos slavų etnogenezės klausimu būklė
Straipsniai
Michał Parczewski
Publikuota 2003-12-01
PDF

Kaip cituoti

Parczewski, M. (2003) “Lenkų archeologų diskusijos slavų etnogenezės klausimu būklė”, Archaeologia Lituana, 4, pp. 138–142. Available at: https://www.zurnalai.vu.lt/archaeologia-lituana/article/view/30357 (Accessed: 9 May 2024).

Santrauka

Per pastaruosius penkiolika metų Lenkijoje vėl pagyvėjo ginčai dėl pirmųjų slaviškų gyvenviečių. Pasirodė gana daug archeologijos srities publikacijų, beje, labai nevienodos vertės, suorganizuota keletas įdomių diskusinių susitikimų.

Pasisakymuose galima pažymėti dvi pagrindines kryptis. Pirmoji, remdamasi archeologiniais ir istoriniais šaltiniais, pripažįsta, kad tezė apie slavų autochtoniškumą Oderio ir Vyslos baseinuose yra labai menkai argumentuota. Kartu aptariama kryptis šios etninės grupės šaknų ieško vidurinėje ir aukštutinėje Padneprėje. Kita kryptis remiasi teoriniais samprotavimais (vadovaujamasi kultūros antropologų nuomone), pagal kuriuos kasinėjimų duomenys ir rašytiniai VI–VII m. e. a. šaltiniai neduoda pagrindo kalbėti slavų etnogenezės tema. Reikia pagaliau paminėti ir paramokslinius pasisakymus, kurių emocionalus santykis su šia labai sena problema išeina už normalios dalykiškos diskusijos ribų.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 > >>