Multifunctionality of modal markers:Lithuanian epistemic adverbials gal and galbūt ‘perhaps/maybe’ vs. their translational correspondences
Straipsniai
Audronė Šolienė
Publikuota 2015-12-16
https://doi.org/10.15388/Klbt.2015.8947
PDF in English

Reikšminiai žodžiai

multifunkcionalumas
episteminis modalumas
adverbialai
tekstynais paremta analizė
dažnis
kontrastyvinė analizė

Kaip cituoti

Šolienė, A. (2015) “Multifunctionality of modal markers:Lithuanian epistemic adverbials gal and galbūt ‘perhaps/maybe’ vs. their translational correspondences”, Kalbotyra, 67, pp. 155–176. doi:10.15388/Klbt.2015.8947.

Santrauka

Straipsnyje nagrinėjama lietuvių kalbos adverbialų gal ir galbūt kiekybinė ir kokybinė distribucija skirtinguose diskurso tipuose (šnekamoji kalba, grožinė literatūra, akademinė kalba). Tyrimo tikslas yra aptarti lietuvių kalbos adverbialų gal ir galbūt ir jų atitikmenų anglų kalboje multifunkcionalumo aspektus. Straipsnyje pateikiama kiekybinė ir kokybinė šių adverbialų analizė. Šių lietuvių kalbos adverbialų vartosena dar iki šiol nebuvo aptarta pasitelkiant įvairių tekstynų teikiamomis galimybėmis. Tyrimas remiasi tekstynų inspiruota metodologija – empirinė medžiaga yra paimta iš dvikrypčio lygiagrečiojo tekstyno ParaCorpEN→LT→EN, Lietuvių mokslo kalbos tekstyno CorALit ir iš Dabartinės lietuvių kalbos tekstyno.
Kiekybinė analizė atskleidžia, kad gal dominuoja visuose diskurso tipuose. Šis adverbialas vartojamas dvigubai dažniau nei galbūt. Tirti adverbialai gana dažnai figūruoja grožinės literatūros tekstuose, tačiau prototipinė jų vartosena yra būdinga šnekamajai kalbai. Tuo tarpu akademiniuose tekstuose gal ir galbūt nėra dažni ir vartojami panašiai: jų vartosenos dažnis beveik sutampa. Tai galėtų rodyti, kad mokslinių tekstų autoriai pasitelkia kitas lingvistines priemones savo kaip autorių požiūriui reikšti, yra linkę prisiimti atsakomybę už savo teiginių teisingumą ir retai jais abejoja.
Atlikta šių adverbialų kokybinė ir kiekybinė analizė parodė, kad jie yra įvairialypiai ir gali atlikti keletą funkcijų. Prototipiškai jie kvalifikuoja propoziciją episteminiu aspektu, tačiau be šios funkcijos gali atlikti ir keletą kitų: aproksimatoriaus, sąšvelnio, klausiamosios dalelytės ir nefaktiškumo žymiklių episteminuose sąrašuose (angl. epistemic lists). Akivaizdu, kad gal yra funkciškai lankstesnis nei galbūt: pastarasis adverbialas nebuvo vartojamas kaip klausiamoji dalelytė. Tačiau svarbu pažymėti, kad abu adverbialai be savo prototipinės episteminės reikšmės įvairiuose diskursuose įgyja ir kitų, su autoriaus požiūriu nesiejamų, funkcijų ir yra linkę pragmatiškėti.

PDF in English

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.