Volgos regiono ir Uralo tiurkų tautų muzikos instrumentai
Straipsniai
Gulnara Khayrullina
International Research Centre, Bulgaria
Publikuota 2023-10-26
https://doi.org/10.15388/Totoriai-Lietuvos-istorijoje.2023.22
PDF

Reikšminiai žodžiai

Volgos regiono tiurkų tautos
muzikos instrumentai
muzikos kultūra
etninė grupė
kurai
psalteris
kobyzas
dombra
zurna
sazas
taglianas- akordeonas
etninė muzika

Kaip cituoti

Khayrullina, G. (2023) “Volgos regiono ir Uralo tiurkų tautų muzikos instrumentai”, Lietuvos istorijos studijos, pp. 315–323. doi:10.15388/Totoriai-Lietuvos-istorijoje.2023.22.

Santrauka

Nacionaliniai muzikos instrumentai yra tautos kultūros ir istorijos dalis. Jie atspindi žmonių charakterius, temperamentą ir mentalitetą, jų, kaip etnoso, formavimosi sąlygas. Įvairovė, sodrus skambesys, neįprasta melodijos linija – visa tai sukuria liaudies muzikos instrumentai. Kiekvienos senovinės muzikos kultūros šaknys glūdi senovinėse apeigose. Volgos regiono ir Uralo tiurkų tautų liaudies muzika nebuvo išimtis. Dainavimas lydėjo pagoniškus ir mistinius sakramentus, šventes, buities ir kasdienius ritualus, tokius kaip medžioklė, derliaus nuėmimas ir daug kitų, įskaitant ir karo žygius.

Liaudies instrumentų garsas yra ypatingas. Tiurkų tautų muzikos instrumentai išsiskiria savita muzikine melodija ir skambesiu iš kitų etninių grupių, nuo seno apsigyvenusių Urale ir Volgos regione, muzikos instrumentų. Taip yra dėl to, kad totoriai ir baškirai visada pirmenybę teikė melodingiems muzikos instrumentams, leidžiantiems atlikti šakotą, sodrią melodiją plačiu diapazonu. Nors muzikos instrumentų sąrašą galėtų sudaryti net apie penkiasdešimt įvairių vienetų, šiame straipsnyje analizuojami būdingiausi ir seniausi iš jų.

PDF
Kūrybinių bendrijų licencija

Šis kūrinys yra platinamas pagal Kūrybinių bendrijų Priskyrimas 4.0 tarptautinę licenciją.

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 > >>