Anti-LGI1 autoimuninis encefalitas. Klinikinis atvejis ir literatūros apžvalga
Klinikiniai atvejai
A. Stašaitytė
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas
T. Vanagas
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas
V. Danielius
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas
G. Jurkevičienė
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas
R. Balnytė
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas
Publikuota 2021-03-01
https://doi.org/10.29014/ns.2021.08
PDF

Reikšminiai žodžiai

autoimuninis encefalitas
anti-LGI1 antikūnai
hiponatremija
traukuliai

Kaip cituoti

1.
Stašaitytė A, Vanagas T, Danielius V, Jurkevičienė G, Balnytė R. Anti-LGI1 autoimuninis encefalitas. Klinikinis atvejis ir literatūros apžvalga. NS [Internet]. 2021 Mar. 1 [cited 2024 May 20];25(1(87):51-7. Available from: https://www.zurnalai.vu.lt/neurologijos_seminarai/article/view/27705

Santrauka

Anti-LGI1 encefalitas yra reta autoimuninio limbinio encefalito forma. Kadangi klinikiniai šios ligos požymiai panašūs į kitų tipų encefalitus, dažniausiai susijusius su paraneoplastiniu procesu ar endokrininiu sutrikimu, yra būtinas nuodugnus ištyrimas dėl onkologinės ar endokrininės ligos, siekiant teisingai nustatyti diagnozę ir paskirti tinkamą gydymą.
Pristatome klinikinį atvejį apie 63 m. pacientės ligos diagnozės nustatymą ir gydymą Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų Neurologijos klinikoje dėl galimai epileptinės kilmės sąmonės sutrikimo. Dėl atminties sutrikimų, židininių traukulių su sutrikusia sąmone, kognityvinių sutrikimų ir tipiškų pokyčių, stebimų smegenų MRT, yra įtariamas limbinis encefalitas. Išsamus ištyrimas leidžia atmesti paraneoplastinius procesus ar endokrininius sindromus, o likvore esančių antikūnų paletės tyrimas patvirtina autoimuninio anti-LGI1 encefalito diagnozę. Skirtas gydymas gliukokortikoidais ir intraveniniu imunoglobulinu leidžia pasiekti gerų rezultatų.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 > >>