Intensyviosios terapijos skyriuje gydomų pacientų, kuriems taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, slaugos poreikiai ir ypatumai
Slauga. Mokslas ir praktika viršelis 2023 T. 4. Nr. 4 (316)
Mokslinis recenzuotas straipsnis
Karolina Matelionytė
Šiaulių valstybinės kolegijos Sveikatos priežiūros fakultetas
Laura Daukšaitė
Šiaulių valstybinės kolegijos Sveikatos priežiūros fakultetas
Publikuota 2023-04-26
https://doi.org/10.47458/Slauga.2023.4.10
PDF

Reikšminiai žodžiai

dirbtinė plaučių ventiliacija
slaugos ypatumai
slaugos poreikiai
monitoravimas

Kaip cituoti

Matelionytė, K. and Daukšaitė, L. (2023) “Intensyviosios terapijos skyriuje gydomų pacientų, kuriems taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, slaugos poreikiai ir ypatumai”, Slauga. Mokslas ir praktika, 4(4 (316), pp. 1–7. doi:10.47458/Slauga.2023.4.10.

Santrauka

Dirbtinė plaučių ventiliacija atliekama ūminį kvėpavimo nepakankamumą turintiems pacientams intensyviosios terapijos skyriuje, kad būtų užtikrinta optimali kraujo apykaita. Dirbtinė plaučių ventiliacija skirstoma į invazinę ir neinvazinę, jas atlikdami slaugytojai turi gebėti užtikrinti ir palaikyti pacientų gyvybines organizmo funkcijas.

Tyrimo tikslas – atskleisti intensyviosios terapijos skyriuje gydomų pacientų, kuriems taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, slaugos poreikius ir slaugos ypatumus slaugytojų požiūriu.

Tyrimo metodai: mokslo informacijos šaltinių analizė, kokybinis tyrimas: pusiau struktūruotas interviu, kokybinė turinio analizė.

Tyrimo rezultatai ir išvados. Tenkinant intensyviosios terapijos skyriuje gydomų pacientų, kuriems taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, slaugos poreikius, ypač svarbu užtikrinti su kvėpavimo gyvybine veikla, centrinės venos kateterio priežiūra, asmens švarinimosi gyvybine veikla, maitinimosi gyvybine veikla, kūno temperatūros reguliavimu, pragulų profilaktikos ir priežiūros vykdymu susijusius poreikius. Slaugytojų veikla apima reguliarų sekreto iš intubacinio ar tracheostominio vamzdelio išsiurbimą, slėgio manžetėje ir neinvazinių kaukių oro srauto nutekėjimo rizikos stebėjimą, tinkamą centrinės venos kateterio priežiūrą, akių ir viso kūno higienos atlikimą, pragulų profilaktikos vykdymą.

Intensyviosios terapijos skyriuje gydomų pacientų slaugos ypatumai kyla dėl to, kad šie pacientai apibrėžiami kaip kritinių būklių pacientai, kuriems reikalingas nuolatinis monitoravimas stebint gyvybines organizmo funkcijas. Reikšmingas šių pacientų slaugos aspektas yra slaugytojo gebėjimas laiku ir greitai pasiruošti sudėtingoms procedūroms, kurių metu tenka asistuoti gydytojui.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai