Organizacijos etikos klimato ir pasitenkinimo darbu sąsajos: Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos atvejis
Straipsniai
Rita Toleikienė
Šiaulių universitetas
Kristina Slaboševičiūtė
Šiaulių universitetas
Lina Sapiegienė
Šiaulių universitetas
Publikuota 2014-12-22
https://doi.org/10.15388/ST.2014.23080
PDF

Reikšminiai žodžiai

etikos klimatas
pasitenkinimas darbu

Kaip cituoti

Toleikienė, R. , Slaboševičiūtė, K. and Sapiegienė, L. (2014) “Organizacijos etikos klimato ir pasitenkinimo darbu sąsajos: Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos atvejis”, Socialiniai tyrimai, 36(3), pp. 113–122. doi:10.15388/ST.2014.23080.

Santrauka

Dažniausiai visuomenės nuomonė ir pasitikėjimas valstybe susiformuoja bendraujant su valstybės įsteigtų organizacijų valstybės tarnautojais. Valstybės tarnautojų elgesį, jų požiūrį į etikos standartus, kurie yra svarbūs dirbant visuomenės labui, veikia etikos klimatas. Etikos klimato tyrinėjimo pradininkai B. Victor ir J. B. Cullen (1988) atliko jo vertinimo tyrimus, kurie yra visos etikos klimato teorijos ir kitų etikos klimato tyrimų pagrindas. Organizacijos etikos klimatas didžiausią įtaką daro darbuotojų pasitenkinimui darbu, organizaciniam įsipareigojimui ir etiškam elgesiui. Kadangi Lietuvoje etikos klimato ir pasitenkinimo darbu santykis viešojo sektoriaus organizacijose nagrinėtas nepakankamai, šis tyrimas leido praktiniu aspektu pagrįsti teorines šio reiškinio prielaidas. Tyrimo tikslas – ištirti ir įvertinti etikos klimatą ir jo sąsajas su darbuotojų pasitenkinimu darbu Šiaulių apskrities valstybinėje mokesčių inspekcijoje. Tikslui pasiekti naudoti šie tyrimo metodai: mokslinės literatūros sisteminė ir lyginamoji analizės, anketinė apklausa, statistiniai metodai ir duomenų loginiai analizės būdai (lyginimas, grupavimas, svarbiausių veiksnių išskyrimas ir apibendrinimas).

Šiame straipsnyje teoriniu aspektu nagrinėjama etikos klimato reikšmė ir svarba organizacijai, išskiriama etikos klimato tipologija, aptariami pagrindiniai su etikos klimatu susiję aspektai: etiškas elgesys, organizacinis įsipareigojimas, pasitenkinimas darbu. Išanalizuoti ir susisteminti įvairių Lietuvos ir užsienio mokslininkų darbai, tyrimai etikos klimato tema.

Empiriniu tyrimu buvo siekiama nustatyti Šiaulių apskrities valstybinėje mokesčių inspekcijoje dominuojančius etikos klimato tipus, įvertinti jų pasireiškimo lygį ir etikos klimato sąryšį su darbuotojų darbo pasitenkinimu. Tiriant etikos klimatą pasirinktas anketinis tyrimo metodas. Klausimynas buvo sudarytas adaptuojant ir pritaikant A. H. Shaclock et al. (2011) ir C. C. Huang et al. (2012) etikos klimato ir pasitenkinimo darbu tyrimų instrumentus. Anketa sudaryta iš trijų dalių: įvadinės, demografinės ir profesinės, pagrindinės. Įvadinėje dalyje paaiškinamas tyrimo tikslas, nurodoma, kad bus užtikrinamas atsakymų anonimiškumas. Demografinėje ir profesinėje dalyje pateikti keturi klausimai, kurie atskleidė Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojų demografinius ir profesinius duomenis: lytį, amžių, darbo stažą ir organizacijos skyrių, kuriame dirbama. Pagrindinė anketos dalis sudaryta iš dviejų dalių. Ją sudaro teiginiai apie pasitenkinimą darbu ir organizacijos etikos klimatą. Atliekant tyrimą, siekta apklausti visus Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos valstybės tarnautojus, nes etikos klimato vertinimo tyrimas turi būti atliekamas visoje organizacijoje. Apklausoje dalyvavo 129 Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos valstybės tarnautojai, tai sudaro 72 proc. visų analizuojamos institucijos darbuotojų.

Per Šiaulių apskrities valstybinėje mokesčių inspekcijoje atliktą etikos klimato tyrimą ne tik nustatyti organizacijoje egzistuojantys etikos klimato tipai, bet ir ištirti organizacijos darbuotojų pasitenkinimą darbu veikiantys išoriniai veiksniai bei jų sąsajos su etikos klimatu. Apibendrinus gautus rezultatus, nustatyta, kad Šiaulių apskrities valstybinėje mokesčių inspekcijoje dominuoja viešojo intereso etikos klimato tipas: valstybės tarnautojai rūpinasi visuomenės gerove, stengiasi nepažeisti jos interesų. Įvertinti Šiaulių apskrities valstybinėje mokesčių inspekcijos darbuotojų išoriniai pasitenkinimo darbu veiksniai: pasitenkinimas darbo pobūdžiu, pasitenkinimas kolegomis ir vadovais, pasitenkinimas darbo užmokesčiu. Nustatyta, kad analizuojamoje institucijoje dirbantys darbuotojai labiausiai patenkinti savo santykiais su vadovais. Patvirtintos mokslininkų išvados, jog globos, įstatymų ir taisyklių, nepriklausomybės, efektyvumo, viešojo intereso etikos klimato tipai ir darbuotojų pasitenkinimas darbu yra tarpusavyje susiję.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>