Tarprūšinė patirtis sergant. Antropologinė prieiga prie kelių Janinos Degutytės tekstų
Straipsniai
Giedrė Šmitienė
Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas
Publikuota 2022-12-30
https://doi.org/10.51554/TD.22.64.02
PDF
HTML

Reikšminiai žodžiai

tarprūšinis santykis
katė
tapsmas su
Janina Degutytė
liga
skausmas
mirtis

Kaip cituoti

Šmitienė, G. (2022) “Tarprūšinė patirtis sergant. Antropologinė prieiga prie kelių Janinos Degutytės tekstų”, Tautosakos darbai, 64, pp. 57–75. doi:10.51554/TD.22.64.02.

Santrauka

Paprastai, siejant žmogų ir gyvūną, apie juos kalbama bendrai, t. y. numatant optimalią jųdviejų padėtį. Autentiški poetės Janinos Degutytės (1928–1990) tekstai įsiterpia į intensyviai plėtojamą tarprūšiškumo diskursą specifiniu aspektu: jie susieja gyvūno ir ligos, senatvės, skausmo ir nujaučiamos mirties patirtis. Pasitelkiant Donnos Haraway tapsmo su gyvūnu sąvoką, straipsnyje rodoma, kaip keičiasi sergančiosios tapatybė jai būnant su kate. Galima sakyti, kad katė išveda ją iš gūžimosi savyje ir užsisklendimo ligoje. Būdama su kate, kalbančioji pamažu priima save sergančią, o gyvenamąjį pasaulį – kaip tokį, kokiame ji gyvena.

Vakarų filosofijos tradicijoje būtent skausmu ir mirtimi dažniausiai argumentuojamas neperžengiamas žmogaus atskirumas ir individualumas: skausmas ir mirtis, teigiama, nėra intersubjektyvūs. J. Degutytės aprašoma katė, skaudant ir iki mirties būnanti kartu, leidžia permąstyti mirties ir skausmo išgyvenimo individualumą. J. Degutytė, panašiai kaip fenomenologas Alphonso Lingis, atskleidžia žmogaus juntamą būtinybę mirti būnant kartu su kitu. J. Degutytės atveju šią galimybę žmogui atveria katė.

PDF
HTML

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.