Didžiųjų duomenų integravimo kliūtys finansinio audito metu
Straipsniai
Daiva Raziūnienė
Vilniaus universitetas
Karolis Čirba
Vilniaus universitetas
Publikuota 2021-12-30
https://doi.org/10.15388/batp.2021.38
HTML

Reikšminiai žodžiai

didieji duomenys
didžiųjų duomenų analizė
finansinis auditas
audito procedūros

Kaip cituoti

Raziūnienė, D. and Čirba, K. (2021) “Didžiųjų duomenų integravimo kliūtys finansinio audito metu”, Buhalterinės apskaitos teorija ir praktika, (24), p. 4. doi:10.15388/batp.2021.38.

Santrauka

Pastaruoju metu praktikuojantys auditoriai susiduria su ypač didelės apimties duomenų apdorojimo iššūkiais. Finansinio audito metu atliekamoms audito procedūroms skirtas laikas yra ribotas, tačiau audito įrodymus reikia gauti pakankamus ir tinkamus. Todėl dauguma auditorių susiduria su iššūkiais taikyti naujausias technologijas duomenų valdymo srityje.

Straipsnio tikslas – nustatyti didžiųjų duomenų integracijos į išorinio finansinio audito procedūras kliūtis ir apibrėžti didžiųjų duomenų sampratą. Tyrimo objektas – didieji duomenys. Tikslui pasiekti formuluojami uždaviniai: 1) išnagrinėjus įvairių autorių pateikiamą didžiųjų duomenų sampratą, nustatyti kaip didieji duomenys naudojami išorės finansinių ataskaitų audite; 2) atlikus mokslinių straipsnių analizę, nustatyti veiksnius, stabdančius didžiųjų duomenų integravimą į audito įrodymų rinkimo procedūras. Tyrimas atliekamas naudojant mokslinės literatūros analizės metodus. Nustatyta, kad didžiųjų duomenų koncepcijos diegimas audito įmonėse yra ankstyvoje formavimosi stadijoje ir reikalauja naujų finansinių ir žmogiškųjų resursų, siejamų su personalo kvalifikacija ir duomenų apdorojimo technologijomis.

HTML

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.