Asmeninio požiūrio į verslo etiką ir socialinę atsakomybę įtaka manipuliacinės apskaitos etiniam vertinimui ir taikymo motyvacijai
Straipsniai
Milda Striupaitytė
Vilniaus universitetas
Diana Bachtijeva
Vilniaus universitetas
Publikuota 2023-06-16
https://doi.org/10.15388/batp.2023.53
PDF
HTML

Reikšminiai žodžiai

manipuliacinė apskaita
kūrybinė apskaita
etika
socialinė atsakomybė
suinteresuotosios šalys

Kaip cituoti

Striupaitytė, M. and Bachtijeva, D. (2023) “Asmeninio požiūrio į verslo etiką ir socialinę atsakomybę įtaka manipuliacinės apskaitos etiniam vertinimui ir taikymo motyvacijai”, Buhalterinės apskaitos teorija ir praktika, (27), pp. 1–17. doi:10.15388/batp.2023.53.

Santrauka

Siekiant atlikti manipuliacinės apskaitos etinį vertinimą, straipsnyje manipuliacinė apskaita nagrinėjama suinteresuotųjų šalių teorijos aspektu. Remiantis manipuliacinės apskaitos taikymo priežasčių analizės rezultatais, straipsnyje susisteminti manipuliacinės apskaitos taikymo motyvai ir juos lemiantys veiksniai suinteresuotų šalių kontekste. Daroma prielaida, kad be literatūroje minimų manipuliacinės apskaitos taikymo motyvų, asmeninis požiūris į verslo etiką ir socialinę atsakomybę gali turėti įtakos ne tik manipuliacinės apskaitos vertinimui etine prasme, bet ir jos taikymui apskaitoje. Straipsnyje pateikiami Lietuvos apskaitos paslaugas teikiančių įmonių apskaitos specialistų asmeninio požiūrio į verslo etiką ir socialinę atsakomybę įtakos manipuliacinės apskaitos etiniam vertinimui tyrimo rezultatai. Nustatyta, kad manipuliacinės apskaitos etinis vertinimas priklauso nuo jos rūšies. Manipuliacinė apskaita kaupimo pagrindu yra vertinama kaip labiau neetiška, negu manipuliacinė apskaita veiklos pagrindu. Taip pat atskleista, jog apskaitos specialistų įsitikinimas, kad verslo etika ir socialinė atsakomybė yra mažiau svarbi, yra motyvas taikyti manipuliacinę apskaitą.

PDF
HTML
Kūrybinių bendrijų licencija

Šis kūrinys yra platinamas pagal Kūrybinių bendrijų Priskyrimas 4.0 tarptautinę licenciją.

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai