Lietuvių kalba – gimtoji ir negimtoji – mokykloje. Ar galima suvienodėti?
Straipsniai
Loreta Vilkienė
Lituanistinių studijų katedra, Filologijos fakultetas
Publikuota 2006-12-01
PDF

Kaip cituoti

Vilkienė, L. (2006) “Lietuvių kalba – gimtoji ir negimtoji – mokykloje. Ar galima suvienodėti?”, Kalbotyra, 56(3), pp. 156–163. Available at: https://www.zurnalai.vu.lt/kalbotyra/article/view/23241 (Accessed: 19 April 2024).

Santrauka

Šiuo metu rengiamasi suvienodinti lietuviškų ir tautinių mažumų mokyklų lietuvių kalbos brandos egzaminus. Straipsnyje ieškoma atsakymo į klausimus:

– ar vienodas egzaminas yra įmanomas, atsižvelgiant į tai, kad vieni mokiniai yra gimtosios, o kiti – negimtosios lietuvių kalbos vartotojai;

– ar šiuo metu galiojančios skirtingos lietuvių gimtosios ir valstybinės kalbos mokymo programos leidžia daryti išvadą, kad lietuviškų ir tautinių mažumų mokyklų abiturientai yra parengiami vienodai, tad gali konkuruoti laikydami tą pati egzaminą.

Straipsnyje aptariamas užsienio mokslininkų požiūris į gimtosios ir negimtosios kalbos vartotoją, analizuojami “Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklos bendrosios programos ir bendrojo išsilavinimo standartai. XI–XII klasės” (2002). Sugretinus teoriją (užsienio tyrimus) ir praktiką (programų analizės rezultatus), teigiama, kad teoriškai aptariami egzaminai galbūt gali būti vienodi, bet tik suvienodinus mokymo programas ir standartus, tačiau abejotina, ar gimtakalbiai ir kitakalbiai gali būti vertinami pagal tuos pačius kriterijus.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.