Apie kultuvo pavadinimą Pskovo rajono tarmėse (ryšium su кеп’o problema)
Straipsniai
В. Чекмонас
Publikuota 1997-12-01
PDF

Kaip cituoti

Чекмонас, В. (1997) “Apie kultuvo pavadinimą Pskovo rajono tarmėse (ryšium su кеп’o problema)”, Kalbotyra, 45(2), pp. 82–96. Available at: https://www.zurnalai.vu.lt/kalbotyra/article/view/31290 (Accessed: 17 May 2024).

Santrauka

Forma кеп “kultuvas”, kuri yra užfiksuota daugelyje Pskovo srities šnektų, M. S. Gluskinos, A Zalizniako ir kai kurių kitų mokslininkų laikoma giliu archaizmu, bylojančiu apie gomurinių priebalsių išlaikymą vadinamosios 2-osios praslavų palatalizacijos pozicijoje (plg. rytų slavų nen цеп < цѣпъ < prasl. *koipu / kaipu). “Pskovo srities žodyno” duomenimis, žodis кеп taip pat užfiksuotas Pskovo rajono bei kaimynų rajonų šnektose. Tyrimai, atlikti šio arealo 16 vietovių, rodo, kad žodis цеп čia tikrai nėra žinomas (tai atitinka O. Kormakovos duomenis). Yra faktų, rodančių, jog ir pati realija “kultuvas” čia gali būti etnografinė inovacija, nes vienam mikroareale informatoriai tvirtino, kad kultuvais čia “kulti mados nebuvo”, o visur kitur įprasta buvo kulti lazdomis.

Straipsnyje detaliai analizuojamas pokalbis su informatoriumi, kuris magnetofoninio įrašo metu pavartojo žodi кеп. Daroma prielaida, kad ši forma galėjo būti informatoriaus proginis naujadaras iš naujo žodžio цеп (vartojamo pasakyme цепям мълаmuлu), norint išvengti cokavimo (ц tarimo vietoje etimologinio ч). Suponuojama morfologinė alternacija ц/ч žodžio pradžioje (o ne žodžio viduryje kaip paprastai) reikalauja papildomų paaiškinimų bei hipotezių. Manoma, kad jeigu tokia alternacija galima dabar, tai prielaidų jai, matyt, buvo ir seniau, ir todėl formos su к- (vietoje laukiamo ц-) Pskovo ir Novgorodo beržo tošies rašmenyse ne būtinai laikytinos archaizmais.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.