Frazeologizmų vidiniai semantiniai ryšiai
Straipsniai
Ragnė Racevičiūtė
Publikuota 1998-12-01
PDF

Kaip cituoti

Racevičiūtė, R. (1998) “Frazeologizmų vidiniai semantiniai ryšiai”, Kalbotyra, 46(3), pp. 69–79. Available at: https://www.zurnalai.vu.lt/kalbotyra/article/view/31363 (Accessed: 15 May 2024).

Santrauka

Straipsnyje aptariamos naujausios Vakarų kalbotyrininkų frazeologizmą semantikos teorijos. Per pastaruosius dvidešimt metą atlikta nemažai psicholingvistinių eksperimentų, tyrinėjančią frazeologizmą supratimo būdus. Sukurta keletas frazeologizmų supratimo teorijų, teigiančių, kad frazeologizmų reikšmė yra sudėtinė, t. y. atskiri, sudarantys frazeologizmą žodžiai nepriklausomai prisideda prie bendros frazeologizmo reikšmės kūrimo. Ši prielaida tiesiogiai prieštarauja įsitvirtinusiai nuostatai, kad frazeologizmų reikšmė yra nedaloma ir neišvestinė iš atskirų komponentų reikšmių.

Remiantis naujausiais duomenimis apie frazeologizmų komponentų vidinius semantinius ryšius, aptariamos ir įvertinamos naujos frazeologizmų klasifikacijos ir jų principai. Pagrindinis dėmesys skiriamas frazeologizmų semantikos ypatumams ir metaforiniam reikšmės formavimo procesui.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.