VILNIAUS UNIVERSITETO BIBLIOLOGIJOS KATEDRA 1940–1943 METAIS
Straipsniai
AUŠRA NAVICKIENĖ
Publikuota 2015-01-01
https://doi.org/10.15388/kn.v48i0.8109
PDF

Kaip cituoti

NAVICKIENĖ, A. (2015). VILNIAUS UNIVERSITETO BIBLIOLOGIJOS KATEDRA 1940–1943 METAIS. Knygotyra, 48, 22-36. https://doi.org/10.15388/kn.v48i0.8109

Santrauka

Vilniaus universiteto Knygotyros ir dokumentotyros institutas
Universiteto g. 3, LT-01513 Vilnius, Lietuva
El. paštas: ausra.navickiene@kf.vu.lt

Bibliologijos katedros atsiradimas Vilniaus universitete vainikavo Lietuvos knygotyros kūrėjų pastangas, gana anksti instituciniu lygiu įtvirtindamas knygos mokslą Lietuvos akademinėje erdvėje. Nagrinėjamas padalinys buvo tiek knygotyros studijų, tiek mokslo centras. Bibliologijos katedros dėstytojų paskaitos vyko visus ketverius katedros gyvavimo metus, o 1942–1943 m. studentai studijavo pagal Bibliologijos mokslų programą, kuri gali būti vadinama pirmąja universitetine knygos mokslų studijų programa Lietuvoje. Nors spėta parengti ir išleisti vos vieną absolventų laidą, Lietuvos universitetuose rengiamų specialistų sąraše atsirado nauja savarankišką statusą turinti bibliologo kvalifikacija.
Bibliologijos katedros personalo mokslinius siekius, dideles jų ambicijas ir potencialą, knygotyros mokslinių darbų sklaidos poreikį rodė sumanymas spausdinti mokslinį knygotyros leidinį ,,Bibliotheca Lituana“. Tačiau dėl nepalankiai susidėjusių aplinkybių parengti gana gausaus tyrėjų būrio spaudai moksliniai straipsniai, apimantys plačią knygotyros problematiką, taip ir liko rankraščiuose.
1943 m. su Bibliologijos katedros veikla nutrūko sparti knygotyros mokslo raida Lietuvoje. Antrosios sovietinės okupacijos sąlygomis šalyje pasilikę V. Biržiškos bendraminčiai nesėkmingai bandė atkurti buvusias knygotyros institucijas Lietuvos universitetuose ir plėtoti jos mokslą. Dėl pasikeitusios šio mokslo situacijos Rusijoje iki pat 7-ojo dešimtmečio Lietuvoje buvo nutolta nuo tradicinės knygotyros problematikos, o savarankiškas akademinis padalinys, atsakingas už knygotyros kaip teorinio ir taikomojo mokslo, kuris kompleksiškai tirtų knygą ir knygininkystę (knygų leidybą, gamybą ir platinimą), Lietuvoje buvo atkurtas tik 1990 metais.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.