Tema ir jos variantai: naujojo amžiaus pradžios „kaimo proza“
Straipsniai
Галина Михайлова
Publikuota 2008-01-16
https://doi.org/10.15388/Litera.2008.2.7838
PDF

Kaip cituoti

Михайлова, Г. (2008) “Tema ir jos variantai: naujojo amžiaus pradžios „kaimo proza“”, Literatūra, 50(2), pp. 64–73. doi:10.15388/Litera.2008.2.7838.

Santrauka

Valentino Rasputino apysaka „Ivano duktė, Ivano motina“ (2003) nagrinėjama kaip dialogo su „kaimo prozos“ skaitytojais replika. Straipsnio autorė anali­zuoja dviejų lūkesčių horizontų – skaitytojo ir teksto santykį. Tyrimo išvados yra tokios: tam tikros soci­alinės ir ideologinės grupės skaitytojams Rasputino apysaka žanro, stiliaus ir prasmės požiūriu atspindi nusistovėjusį, įprastą lūkesčių horizontą.

Apysaka atskleidžia, kad šiuolaikinė rusų „kai­mo proza“ yra antiglobalaus, antimultikultūrinio, antitranskultūrinio pobūdžio, – Rasputino tekstas siekia įtvirtinti stiprų nacionalinį ir kultūrinį identitetą, archainę žemės ir kraujo sampratą, aukštesnės moteriškos esybės archetipą. Tai leidžia šiuolaiki­nę „kaimo prozą“ priskirti konservatyvaus roman­tinio nacionalizmo tekstams. Tačiau Rasputino apysakoje, skirtingai nuo kitų rusų „kaimo prozos“ autorių tekstų, nėra kai kurių pagrindinių konser­vatyvaus nacionalizmo konseptų, pvz., „Maskva – trečioji Roma“ arba Rusijos dominavimo slavų pasaulio struktūroje idėjos. Rasputino tekstas sie­kia įdiegti rusų ethnos’o pasikeitimų galimybę ir atitinkamai tolimesnę pozityvią istorinių poslinkių perspektyvą.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.