Prieštaringos nuostatos dėl estų kalbos Tartu universitete: vietos ir užsienio akademinių darbuotojų apklausos duomenų analizė
Straipsniai
Birute Klaas-Lang
University of Tartu, Estonia
Kerttu Rozenvalde
University of Tartu, Estonia
Publikuota 2023-10-27
https://doi.org/10.15388/Terp_taikomosios_kalboteros_baru.2023.6
PDF

Reikšminiai žodžiai

kalbos politika
aukštasis mokslas
estų kalba
anglų kalba
Tartu universitetas

Kaip cituoti

Klaas-Lang, B. and Rozenvalde, K. (2023) “Prieštaringos nuostatos dėl estų kalbos Tartu universitete: vietos ir užsienio akademinių darbuotojų apklausos duomenų analizė”, Vilnius University Open Series, pp. 101–113. doi:10.15388/Terp_taikomosios_kalboteros_baru.2023.6.

Santrauka

Per pastarąjį dešimtmetį Estijos universitetai taip internacionalizavo savo personalą ir studentų būrį, kad labai pasikeitė kalbinė akademinės bendruomenės aplinka. Siekdamas reaguoti į aukštojo mokslo internacionalizaciją bei anglizaciją ir apsaugoti estų kalbos vartojimą akademinėje aplinkoje, Tartu universitetas 2020 m. atnaujino savo kalbos politikos gaires, o 2021 m. iš straipsnio autorių užsakė tyrimą, kurio tikslas – geriau suprasti universiteto kalbos politikos įgyvendinimą ir akademinio personalo narių požiūrį į šią politiką. Pristatomas straipsnis parengtas remiantis šio tyrimo rezultatais. Apklausa atlikta 2021–2022 m. Ja siekta išsiaiškinti vietinio ir užsienio akademinio personalo požiūrį į estų kalbos mokymąsi ir jos, kaip darbo kalbos, vartojimą universitete. Rezultatai rodo, kad vietinių ir tarptautinių darbuotojų požiūriai labai skiriasi. Vietiniai darbuotojai pasisako už kalbos politiką, kuria siekiama skatinti estų kalbos mokymąsi ir vartojimą vykdant įvairią akademinę veiklą, o tarptautiniams darbuotojams paprastai rūpi tik įgyti pagrindinių estų kalbos įgūdžių. Pastarųjų asmenų motyvacija toliau mokytis estų kalbos menka, nes bendravimo ir darbo kalba universitete yra anglų. Remdamosi gautais rezultatais autorės pateikia rekomendacijų, kaip kurti įtraukią institucinę kalbos politiką ir lanksčias estų kalbos mokymosi formas.

PDF
Kūrybinių bendrijų licencija

Šis kūrinys yra platinamas pagal Kūrybinių bendrijų Priskyrimas 4.0 tarptautinę licenciją.

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 > >>