Bylos Latvijos Konstituciniame Teisme dėl kalbos vartojimo aukštojo mokslo įstaigose: pamokos kalbininkams ir sprendimus priimantiems asmenims
Straipsniai
Ina Druviete
University of Latvia
Publikuota 2023-10-27
https://doi.org/10.15388/Terp_taikamosios_kalboteros_baru.2023.7
PDF

Reikšminiai žodžiai

kalbos politika
kalbos įstatymai
valstybinė kalba
aukštasis mokslas
kalbinės nuostatos

Kaip cituoti

Druviete, I. (2023) “Bylos Latvijos Konstituciniame Teisme dėl kalbos vartojimo aukštojo mokslo įstaigose: pamokos kalbininkams ir sprendimus priimantiems asmenims”, Vilnius University Open Series, pp. 115–129. doi:10.15388/Terp_taikamosios_kalboteros_baru.2023.7.

Santrauka

Šiame straipsnyje pagrindinis dėmesys skiriamas Latvijos Respublikos Konstitucinio Teismo byloms, susijusioms su kalbų vartojimu aukštosiose mokyklose, konkrečiai – Aukštojo mokslo įstatymo pataisoms. Vyksta teisinis ginčas dėl ginčijamų normų atitikties keletui Latvijos Konstitucijos (latv. Satversme) straipsnių ir Europos Sąjungos teisės normoms. Sociolingvistiniu požiūriu straipsnyje analizuojami pareiškėjų, įstatymų leidėjų ir į bylą įtrauktų ekspertų argumentai. Publikacijoje pateikiamos išvados apie teisinio proceso pritaikomumą ir rezultatus kuriant išsamią teoriją, kaip kalbos gali egzistuoti greta aukštajame moksle ir moksliniuose tyrimuose. Be to, straipsnyje aptariami kai kurie bendrieji svarstymai apie kalbos vartojimą akademinėje bendruomenėje ir už jos ribų.

PDF
Kūrybinių bendrijų licencija

Šis kūrinys yra platinamas pagal Kūrybinių bendrijų Priskyrimas 4.0 tarptautinę licenciją.

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 > >>