Edukacinė bendruomenės slaugytojo veikla, vykdant cukrinio diabeto komplikacijų prevenciją pirminiame sveikatos priežiūros centre
Slauga. Mokslas ir praktika viršelis
Mokslinis straipsnis
Zita Zajančkauskienė
Utenos kolegija
Ramūnė Šinkūnienė
Utenos kolegija
Publikuota 2020-08-31
PDF

Reikšminiai žodžiai

cukrinis diabetas
edukacinė veikla
slaugytojas

Kaip cituoti

Zajančkauskienė, Z. and Šinkūnienė, R. (2020) “Edukacinė bendruomenės slaugytojo veikla, vykdant cukrinio diabeto komplikacijų prevenciją pirminiame sveikatos priežiūros centre”, Slauga. Mokslas ir praktika, (1 (241), pp. 4–10. Available at: https://www.zurnalai.vu.lt/slauga/article/view/19295 (Accessed: 26 April 2024).

Santrauka

Cukrinis diabetas (CD) yra vienas iš labiausiai paplitusių medžiagų apykaitos sutrikimų visame pasaulyje. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, CD šiuo metu sudaro apie 5 proc. visų mirties priežasčių pasaulyje [1]. CD nėra išgydomas, tačiau gali būti kontroliuojamas ir valdomas, tik svarbu didinti savikontrolės mokymo prieinamumą. Edukacinė bendruomenės slaugytojo veikla nukreipta į CD savikontrolės mokymą. Vykdant CD prevenciją, bendruomenės slaugytojas informuoja visuomenę apie CD atsiradimo priežastis ir pasekmes, konsultuoja pacientus, kad jiems būtų aiškūs problemos mastai, skatina ankstyvą CD diagnostiką, propaguoja sveiką gyvenseną.

Tyrimo tikslas – išanalizuoti edukacinę bendruomenės slaugytojo veiklą, vykdant CD komplikacijų prevenciją.

Tyrimo uždaviniai: ištirti sergančiųjų CD žinias apie ligos priežastis, komplikacijas, savikontrolę; įvertinti sergančiųjų CD požiūrį į mokymo organizavimą; ištirti sergančiųjų CD mokymosi poreikius; atlikti edukacinės slaugytojo veiklos analizę.

Tyrimo metodai: Atliktas kokybinis tyrimas 2015 m. spalio–gruodžio mėnesiais X rajono pirminio sveikatos priežiūros centro šeimos medicinos klinikoje. Apklausos metodas – pusiau struktūruotas interviu. Tyrime dalyvavo 6 bendruomenės slaugytojai ir 6 pacientai, sergantys CD. Respondentai pasirinkti tikslinės atrankos būdu. Tyrimo rezultatai leido padaryti tokias pagrindines išvadas: ištyrus sergančiųjų CD žinias, paaiškėjo, kad jie pakankamai žino apie ligos priežastis ir pasekmes, todėl reguliariai atlieka savikontrolę, t. y. matuoja gliukozės kiekį kraujyje. Žino, kad tai labai svarbu sergantiesiems CD, nes normalus gliukozės kiekis kraujyje padeda išvengti trumpalaikių sveikatos sutrikimų ir ilgalaikių komplikacijų. Pacientų požiūris į pradinį mokymą vienareikšmiškai teigiamas. Sergančiųjų CD mokymo procesas prasideda vos tik diagnozavus ligą. Siekiant suvaldyti ligą, sergančiajam CD atsiranda poreikis mokytis savikontrolės, o slaugytojui – mokyti. Pirminiame sveikatos priežiūros centre atliekama bendruomenės slaugytojo edukacinė veikla reikšminga tuo, kad pacientams nuolat atnaujinamos turimos žinios apie CD, suteikiama naujų žinių, pacientai skatinami ir ugdomi kontroliuoti ligą.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>