Artimųjų vaidmuo, slaugant pacientus ūmaus insulto metu
Slauga. Mokslas ir praktika viršelis 2020 Nr. 5 (281)
Mokslinis straipsnis
Jelena Pileckaja
Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakultetas
Zyta Kuzborska
Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakultetas
Publikuota 2020-05-25
PDF

Reikšminiai žodžiai

šeimos nariai
priežiūra
liga

Kaip cituoti

Pileckaja, J. and Kuzborska, Z. (2020) “Artimųjų vaidmuo, slaugant pacientus ūmaus insulto metu”, Slauga. Mokslas ir praktika, (5 (281), pp. 5–9. Available at: https://www.zurnalai.vu.lt/slauga/article/view/23967 (Accessed: 18 April 2024).

Santrauka

Insultas (smegenų kraujotakos sutrikimas) – viena aktualiausių medicinos ir socialinių problemų dėl didelio mirtingumo ir sunkaus liekamojo neįgalumo XXI a. pasaulyje. Atlikti tyrimai patvirtina, kad šeimos palaikymas ir motyvacija ūmiu ligos periodu lemia geresnius gydymo bei sutrikusių funkcijų atkūrimo rezultatus.

Darbo tikslas – išnagrinėti artimųjų vaidmenį, slaugant pacientus ūmaus insulto metu.

Tyrimo medžiaga ir metodas. Tyrimas atliktas vienoje Vilniaus ligoninėje, X skyriuje, kuriame gydomi pacientai, patyrę smegenų kraujotakos sutrikimus. Tyrime dalyvavo 40 respondentų, kurių artimieji serga ūmiu insultu. Tyrimui atlikti buvo taikyta anketinė apklausa.

Rezultatai ir išvados. Dauguma respondentų žino, kad insultas yra ūmus galvos smegenų kraujotakos sutrikimas ir kad ši liga gali būti negalios priežastis. Tačiau žinios apie insulto rizikos veiksnius yra nepakankamos, respondentams geriausiai žinomi rizikos veiksniai yra amžius ir aukštas arterinis kraujo spaudimas, mažiausiai – cukrinis diabetas ir nutukimas. Daugelis nurodė, kad pacientu hospitalizacijos dėl ūmaus insulto metu turi rūpintis medicinos personalas kartu su šeimos nariais, o mažą artimųjų aktyvumą, slaugant pacientus, lėmė žinių ir įgūdžių stoka. Ūmiu insultu sergančių pacientų šeimos nariams reikėjo informacijos įvairiais su gydymu, slauga ir priežiūra susijusiais klausimais. Daugiau nei du trečdaliai respondentų nurodė, kad dalyvautų mokymuose apie asmens, patyrusio insultą, priežiūrą.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.