Vyresniųjų slaugytojų vadovavimo stiliai ir jų sąsajos su slaugytojų pasitenkinimu darbo aplinka
Slauga. Mokslas ir praktika viršelis
Savišvieta
Donatas Mečislauskas
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas
Renata Vimantaitė
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos
Publikuota 2022-02-01
PDF

Reikšminiai žodžiai

slauga
lyderystė
vadovavimas
darbo aplinka

Kaip cituoti

Mečislauskas, D. and Vimantaitė, R. (2022) “Vyresniųjų slaugytojų vadovavimo stiliai ir jų sąsajos su slaugytojų pasitenkinimu darbo aplinka”, Slauga. Mokslas ir praktika, 3(1 (301), pp. 11–16. Available at: https://www.zurnalai.vu.lt/slauga/article/view/26225 (Accessed: 29 March 2024).

Santrauka

Slaugytojo darbo aplinką galima apibrėžti kaip darbo erdvę, kurioje slaugytojai gali siekti organizacijos tikslų ir kartu gauti asmeninį pasitenkinimą, kurį suteikia mėgstamas darbas. Sveika darbo aplinka sukuria atmosferą, kurioje slaugytojai turi saviraiškos galimybę, naudojasi turima patirtimi, įgūdžiais ir savo veikloje remiasi klinikinėmis žiniomis bei mokslu grįsta praktika [1].

Šiomis dienomis yra keliami aktualūs klausimai slaugai, ypač akcentuojama, jog: slaugytojų skaičius darbo rinkoje mažėja bei dominuoja ryškūs netolygumai regionuose, nepanaudojamas slaugytojų, turinčių universitetinį išsilavinimą bei mokslinius laipsnius, potencialas, prarandamas slaugytojų profesijos valdymo autonomiškumas. Taip pat pabrėžtina, kad nėra įsteigto Lietuvos mokslo komiteto, mažėja slaugytojų profesijos prestižas, karjeros galimybės, pasitenkinimas darbu bei darbo aplinka [2]. 

Akivaizdu, jog dėl išvardytų priežasčių svarbu sukurti bei gerinti slaugytojų darbo aplinką. O vienas iš veiksnių, kuris neatsiejamas nuo slaugytojų darbo klimato bei pasiektų rezultatų, yra slaugos vadovų bei vyresniųjų slaugytojų-administratorių pasirinktas vadovavimo stilius bei jo santykis su slaugytojų darbo aplinka [3].  Mokslinėje literatūroje vis daugiau dėmesio skiriama ne vien teorinių ar praktinių įgūdžių perteikimui, bet aprašoma ir teigiamos darbo aplinkos kūrimo bei pasitenkinimo svarba [4, 5].

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.