Slaugos studentų sąveikos su mentoriais patirtys klinikinėje praktikoje
Slauga. Mokslas ir praktika viršelis 2023 T. 4. Nr. 5 (317)
Mokslinis recenzuotas straipsnis
Aušrinė Žilionytė
Vilniaus universiteto Medicinos fakultetas
Stanislav Sabaliauskas
Vilniaus universiteto Medicinos fakultetas
Jurgita Stirblienė
Vilniaus universiteto Medicinos fakultetas
Publikuota 2023-05-29
https://doi.org/10.47458/Slauga.2023.4.13
PDF

Reikšminiai žodžiai

slaugos studentai
mentoriai
klinikinė praktika
bendravimas
santykiai
patirtis

Kaip cituoti

Žilionytė, A., Sabaliauskas, S. and Stirblienė, J. (2023) “Slaugos studentų sąveikos su mentoriais patirtys klinikinėje praktikoje”, Slauga. Mokslas ir praktika, 4(5 (317), pp. 1–7. doi:10.47458/Slauga.2023.4.13.

Santrauka

Slaugos mentorystė Lietuvoje, palyginti su kitomis šalimis, nėra labai ištirta, tačiau panašumų esama ir Lietuvoje, ir užsienyje. Pastebima, kad geri studentų ir mentorių santykiai daro didelę įtaką studentų patirčiai. Mentoriai, kurie rūpinasi ir daugiau laiko skiria studentams praktikos metu, dari įtaką pozityvesnei studentų patirčiai, dėl to studentai palankiau vertina praktiką.

Tyrimo tikslas – išanalizavus mokslinių tyrimų rezultatus ištirti slaugos studentų patirtį bendraujant su mentoriais klinikinės praktikos metu. Buvo atlikta sisteminė mokslinės literatūros apžvalga.

Tyrimo rezultatai ir išvados. Rezultatai parodė, kad COVID-19 pandemijos laikotarpiu mentoriai per praktiką su studentais praleido gerokai mažiau laiko, ir tai turėjo įtakos praktikos kokybei. Be to, per COVID-19 pandemiją slaugos studentai buvo dažniau pasitelkiami kaip papildoma darbo jėga, todėl daugiau laiko praleido dirbdami su skirtingais darbuotojais, o ne su jiems paskirtais mentoriais, kurie būtų pasidaliję savo žiniomis. Pastebėta, kad bendraujant su mentoriais dažnai trūksta glaudesnio ryšio, studentai neturi galimybės atvirai išsikalbėti apie problemas, o tai trukdo studentams tobulėti. Tačiau yra studentų, kurie patenkinti praktika ir mentoriais, padedančiais studentams gerinti savo kompetencijas per praktiką. Svarbu ugdyti ne tik studentus, bet ir mentorius, kad jie perduotų geriausias žinias ir padėtų studentams tobulėti.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.