Pagrindiniai rizikos grupės vaikų reabilitacijos aspektai
Articles
Nodira Israilova
Respublikinis vaikų socialinės adaptacijos centras, Uzbekistano Respublika
Publikuota 2022-05-20
https://doi.org/10.15388/se.2021.v2i43.10
PDF

Reikšminiai žodžiai

rizikos grupės vaikai
deviantinis elgesys
netinkama adaptacija
teisinė reabilitacija
medicininė reabilitacija
socialinė ir pedagoginė reabilitacija
visapusiška pagalba ir parama
profesinė veikla
socialinė adaptacija

Kaip cituoti

Israilova, N. (2022) “Pagrindiniai rizikos grupės vaikų reabilitacijos aspektai”, Special Education, 2(43), pp. 243–318. doi:10.15388/se.2021.v2i43.10.

Santrauka

Šiame straipsnyje pateikiama rizikos grupės vaikų charakteristika pedagoginės problemos kontekste, analizuojamos įvairios sąvokos „reabilitacija“ interpretacijos mokslinėje literatūroje ir išaiškinamas reabilitacinio darbo su vaikais poreikis mokytojų praktikoje. Remiantis empirine apžvalga (anketine apklausa), atskleistas įvairių ugdymo įstaigų mokytojų ir psichologų idėjų bei nuomonių spektras apie reabilitacinio darbo su rizikos grupės vaikais tikslus ir uždavinius bei pagrindines šio darbo kryptis jų praktinėje veikloje. Siekiant išanalizuoti specialistų nuomonių interpretacijas dėl reabilitacijos pobūdžio ir vertinimo efektyvumo, buvo naudojamas kokybinių duomenų rinkimo metodas (anketinė apklausa, pokalbis) su atviro tipo klausimais. Autorė apibendrino specialistų atsakymus apie nagrinėjamą problemą pasitelkdama turinio analizės metodą ir taikydama atvirojo kodavimo procedūrą.

Remiantis tyrimo rezultatais, nustatyti šeši reabilitacijos kontekstai, dauguma specialistų reabilitaciją traktuoja kaip visapusišką pagalbą vaikams, siekiant sėkmingai sugrąžinti juos į visavertį socialinį gyvenimą; jų įtraukimą į socialinių santykių sistemą  šiam tikslui organizuojamo ugdymo metu; profesinį mokymą; sveikos gyvensenos ir įstatymus gerbiančio elgesio ugdymą.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.